Douăzeci de jurnalişti de la diferite instituţii media şi reprezentanţi ai societăţii civile au aflat ce este jurnalismul de date în cadrul unui program de instruire, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 6 şi 7 septembrie.
Programul a fost moderat de Paul Radu, împreună cu Laura Ranca şi Daniel Bojin, de la organizaţia RISE Project România, instituţie cu vastă experienţă în domeniul jurnalismului de date. Trainerii au explicat participanţilor ce este jurnalismul de date aplicat, au analizat diferite baze de date utile pentru mass-media, au prezentat tehnici de investigare a crimei organizate şi corupţiei şi rolul acestui tip de jurnalism în a preveni asemenea fenomene: „Jurnaliştii, de obicei, scriu despre ceva după ce acest ceva s-a întâmplat. Or, e mai bine să prevenim, întrucât asta e şi puterea jurnalismului de date aplicat, pentru că, zi de zi tot mai multă informaţie devine accesibilă”, a spus Paul Radu.
Participanţii au mai învăţat cum să proceseze şi să vizualizeze datele într-un material, ca să obţină conţinut editorial necesar promovării controlului şi interesului public. „În mod special mi-a plăcut partea practică şi posibilităţile de construire a schemelor dintre persoane şi firme, reţele criminale, prin care se pot vizualiza legăturile diferitor grupuri de interese” a precizat Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
„Asemenea cursuri sunt mai mult decât binevenite, în condițiile în care, în Republica Moldova, lucrul cu bazele de date deschise nu prea este exploatat. Aici am avut posibilitatea să aflu site-uri care oferă acces la informații importante, dar și metode comode de documentare.”, a mai adăugat Raisa Răzmeriţă, reporter la “Ziarul de Gardă”.
În a doua zi de instruire, participanţii şi-au ales subiecte de investigaţie pe care le vor realiza în echipe. „Se fac, uneori, investigaţii bune dar nu se întâmplă nimic şi asta pentru că lipseşte colaborarea dintre toate segmentele, jurnalişti şi activişti”, a precizat Paul Radu, vorbind despre necesitatea de cooperare dintre toate părţile menţionate mai sus.
A doua parte a instruirii va avea loc în luna octombrie.
Acest program de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 –martie 2014, la iniţiativa şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Programului Buna Guvernare. Detalii despre proiect gasiti pe paginile web www.soros.md (Fundaţia Soros-Moldova), www.media-azi.md (CJI) şi www.e-democracy.md (ADEPT).