Eşti aici

Monitorizarea presei din perspectiva respectarii normelor si principiilor jurnalistice

30 Mai 2011
788 de afişări
30.05.11/ Imparţialitatea, separarea faptelor de opinii, corectitudine Foto: CJIşi pluralismul de opinii - aceste şi alte principii ale eticii şi deontologiei profesionale au constituit subiectul discuţiilor, în cadrul Clubului de Presă, ce a avut loc la Tighina, pe 27 mai curent. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi jurnalişti începători – studenţi şi elevi ai claselor superioare de la diferite instituţii de învăţământ din Tiraspol şi Tighina.

La Clubul de presă au fost prezentate câteva studii de caz, elaborate de CJI în cadrul Campaniei „Media Literacy”, prilejuită de Zilele Libertăţii Presei. Studiile respective, elaborate de un grup de experţi  din domeniul mass-media, fac parte dintr-un proiect mai larg, finanţat de Misiunea OSCE în Republica Moldova. Acestea vizează abaterile de la normele profesionale şi principiile mediatizării echilibrate şi imparţiale.

Ion Mazur, redactor-cercetător la CJI, s-a referit la carenţele şi deficienţele grave de ordin profesional şi etic pe care le comit unele mass-media din Moldova. Au fost prezentate mostre video şi printate de tendenţiozitate şi manipulare a opiniei publice. La fel, au fost aduse exemple de jurnalism iresponsabil şi părtinitor.

Participanţii la Clubul de presă s-au arătat interesaţi de tematica abordată, implicându-se activ în discuţii. Aceştia au dorit să afle mai multe despre felul cum este reglementată activitatea presei audiovizuale din Moldova şi sancţiunile ce sunt aplicate posturilor de radio şi televiziune cu probleme serioase de ordin profesional şi etic. În această ordine de idei, Ion Mazur a oferit mai multe detalii despre activitatea şi atribuţiile Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Referitor la alte aspecte analizate, viitorii jurnalişti au remarcat că în mass-media din regiunea transnistreană sunt vizibile elementele de manipulare a opiniei publice.

În cadrul Zilelor Libertăţii Presei, ce se desfăşoară pe parcursul lunii mai, experţii Daniela Terzi - Barbăroşie, Directoare executivă, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Petru Macovei, Director executiv, Asociaţia Presei Independente şi Ion Mazur, redactor –cercetător, CJI, au prezentat studii de caz similare (9 în total) la diferite licee din capitală şi din afară – Liceele „Aleco Russo” din Orhei, „Ion Vatamanu” din Străşeni, „Puhoi” din Ialoveni, „Mircea cel Bătrîn” din Chişinău şi altele. În calitate de obiect al studiilor au servit publicaţiile: Flux, Timpul de dimineaţă, Săptămîna şi Jurnalul de Chişinău, precum şi postul de televiziune NIT.

Studiile de caz pot fi accesate pe portalul informativ: www.azi.md

Clubul de presă a fost organizat de către Centrul Media de la Tiraspol în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiecte de interes public”, cu sprijinul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.