
Programul a fost elaborat, în funcţie de necesităţile de instruire ale participanţilor, avînd scopul de a le consolida cunoştinţele în domeniul jurnalismului online. Astfel, timp de două zile, jurnaliştii participanţi au învăţat cum se scrie pentru presa online, au aflat care sunt regulile de scriere a textelor în presa online, tipuri de lead-uri utilizate, preluarea pozelor şi etica preluării pozelor etc.
După cum a menţionat şi Liliana Barbăroşie, instructor la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, care a ţinut acest program de instruire, orice jurnalist trebuie să posede aceste cunoştinţe, indiferent dacă lucrează la radio, tv sau presă. „ Astăzi fiecare redacţie tinde să dispună şi de un site pentru a se apropia cit mai mult de public, lucru care se dovedeşte a fi imposibil fără o actualizare permanentă a acestuia şi o prezentare interesantă şi inedită a informaţiei“, a mai precizat trainerul.
La rîndul lor, participanţii au menţionat că acest program de instruire a fost foarte binevenit pentru ei. “Aveam doar cunoştinţe vagi despre jurnalismul online. În aceste două zile am aflat foarte multe lucruri noi despre acest gen de jurnalism pe care le voi utiliza in activitatea mea“, a precizat Oxana Kruc de la Radio Jelannoe din Rîbniţa.
Un subiect intens discutat şi abordat de către participanţi a fost şi promovarea unui site şi creşterea numărului de vizitatori .“Mă preocupă acest subiect, intrucit administrez doua site-uri şi mi-au fost foarte utile toate tehnicile şi metodele de promovare a unui site, explicate de către trainer“, a spus Dumitru Popozoglo, redactor al site-ului edingagauz.com.
Fiecare subiect de instruire a fost urmat, ulterior, de aplicaţii practice.
Acest program de instruire a fost organizat de CJI, în cadrul proiectului „Programul Mass-media în Moldova”, implementat de IREX/Moldova, în parteneriat cu CJI şi finanţat de USAID.