Scopul acestui proiect este de a elabora curriculumul „Reflectarea diversitatii in mass-media”, care va fi folosit in procesul de instruire in cadrul diverselor institutii de invatamant din Republica Moldova, si de a instrui 10 profesionisti din domeniul mass-media, care vor tine cursuri referitoare la subiectele relevante. Se planifica organizarea a doua traininguri si desfasurarea unei etape de instruire individuala on-line.
Programele de instruire vor fi tinute de catre dr. MARK GRIGORYAN, producator BBC World Service, expert specializat in studierea problematicii conflictelor si a situatiei din spatiul post-sovietic; autor/redactor al 11 carti de specialitate. La aceste programe de instruire vor participa si experti din R. Moldova, care vor asigura o mai buna intelegere a celor mai importante subiecte de actualitate pe plan local.
Primul training din cadrul acestui proiect se va axa pe urmatoarele teme: practicile curente, experienta si provocarile invatamantului jurnalistic din R. Moldova; conceptul de „diversitate” (etnica, de gen, de varsta etc.); conflictele si diversitatea; reflectarea diversitatii in presa; instruirea in acest domeniu. Dupa acest prim training, participantii vor elabora programe de studiu individuale, pentru perioade temporale variate (programe de consultatii interne (in-house), saptamanale, lunare, universitare etc.). in cadrul celui de-al doilea training se vor analiza programele de studiu elaborate anterior de catre participanti, precum si metodele de predare a cursurilor.
Dupa finalizarea acestui program, se vor elabora cateva modele de programe de studii, pentru durate variate de timp (cursuri universitare speciale, un modul pentru scoala de Studii Avansate in Jurnalism, un curriculum pentru traininguri de scurta durata pentru jurnalisti; precum si programe pentru consultatiile interne/in-house etc.), care vor fi implementate in diverse institutii de invatamant din R. Moldova.
La acest program se pot inscrie cadre didactice universitare de la facultatea de jurnalism, dar si de la alte facultati conexe, precum si jurnalisti care intentioneaza sa organizeze diverse activitati de instruire pentru colegii lor.
Criterii de eligibilitate:
- Trei ani de experienta didactica in domeniu sau cinci ani de experienta ca jurnalist (in cazuri exceptionale, vor fi acceptati si profesionisti din domeniile conexe);
- Interes in promovarea diversitatii in mass-media din R. Moldova;
- Afilierea la una dintre institutiile de invatamant sau mass-media care intentioneaza sa implementeze curriculumul elabora.
Doritorii de a participa la acest program sunt rugati sa depuna la CIJ:
- CV-ul;
- O scrisoare de motivare, in care sa explice relevanta programului pentru activitatea candidatului;
- O scrisoare de recomandare din partea institutiei de invatamant sau institutiei de presa care intentioneaza sa implementeze curriculumul elaborat
Informatii suplimentare la: tel. 213652, 227539, e-mail: coordonator@ijc.md. Persoana de contact : Maria Praporscic, coordonator de programe CIJ.
N.B. Primul training se va desfasura in perioada 25-28 iulie 2007, la pensiunea „Odiseu” din or. Vadul lui Voda.
*Proiectul este finantat de catre Inaltul Comisariat pentru Minoritati Nationale al OSCE