Eşti aici

Referendumul constitutional discutat de experti si jurnalisti la Clubul de Presa

03 Februarie 2012
577 de afişări

03.02.2012 / Necesitatea organizarii unui nou referendum si modificarii Constitutiei au fost subiectele abordate la sedinta Clubului de Presa, organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la 2 februarie, la Rezina. 

Experţii prezenţi la Clubul de Presă au avut opinii contradictorii vizavi de intenţia Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) de a organiza un nou referendum constituţional. Vitali Catana, expert în drept constituţional, este de părere că referendumul nu va mai avea loc, deoarece există semnale din partea unor politicieni precum că s-ar profila anumite soluţii pentru alegerea preşedintelui ţării.

Editorialistul Nicolae Negru precizează însă că ideea în sine a referendumului nu este rea, dar AIE nu a epuizat toate posibilităţile de alegere a preşedintelui. „Atunci când AIE va identifica şi propune grupului parlamentar al socialiştilor un candidat neafiliat, vom putea spune că s-au epuizat toate soluţiile de alegere a preşedintelui”, a declarat Nicolae Negru.

Pavel Postică, expert Promo-Lex, şi-a exprimat scepticismul în privinţa organizării referendumului în această primăvară, deoarece AIE s-a grăbit şi a compromis astfel ideea de referendum. Prin intermediul referendumului AIE vrea să rezolve 2 probleme: alegerea şefului statului şi acordarea unui vot de încredere din partea populaţiei, ca AIE să rămână la guvernare.

O altă temă discutată de participanţii la Clubul de Presă a fost necesitatea modificării Constituţiei. Vitali Catana, expert în drept constituţional, a menţionat că dacă se renunţă la ideea de a organiza referendumul, va fi nevoie de revizuirea Constituţiei, şi anume a articolului 78 cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui.

Pavel Postică, expert Promo-Lex, a explicat că este nevoie de modificarea cadrului legislativ prin intermediul referendumului, şi anume şeful statului să fie ales direct de către cetăţeni şi să fie micşorat pragul de 2 ani, ce trebuie să expire de la organizarea ultimului referendum, ce a avut loc în septembrie 2010.

La finalul şedinţei, Nicolae Negru a remarcat că identificarea unui candidat şi alegerea preşedintelui ţării sunt posibile. Astfel, AIE ar putea soluţiona problema alegerii preşedintelui atât de necesară în primul rând pentru dezvoltarea economică a ţării.
La Clubul de Presă au participat experţi, analişti şi jurnalişti de la Chişinău, Rezina şi Şoldăneşti.

Clubul de presă a fost organizat de CJI în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.