Eşti aici

S-a desfasurat programul de instruire "Rolul jurnalistului in situatiile de conflict"

24 Martie 2008
573 de afişări

 24.03.08/ Între 17 şi 22 martie curent, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a organizat programul de instruire cu titlul „Rolul jurnalistului în situaţiile de conflict”. În această perioadă s-au desfăşurat două ateliere, la care au participat circa 30 de jurnalişti din mass-media scrise şi audiovizuale din toate regiunile R. Moldova (inclusiv regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri), studenţi şi cadre didactice de la facultăţile de jurnalism ale Universităţii de Stat din Moldova şi Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Programul de instruire a fost ţinut de către Oliver Wates (Marea Britanie), consultant şi instructor media independent, reporter cu o experienţă de peste 20 de ani în cadrul agenţiei de ştiri „Reuters”. 

Unul dintre obiectivele de bază ale acestui program de instruire a constat în a reaminti participanţilor despre necesitatea reflectării imparţiale, obiective şi corecte a subiectelor ce ţin de diverse conflicte politice, civile şi armate. În cadrul celor două ateliere de jurnalism, participanţilor li s-a propus să facă o serie de exerciţii practice şi să scrie materiale jurnalistice, care ulterior au fost analizate împreună cu instructorul.

Acest program de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, derulat în parteneriat cu BBC World Service Trust, cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii. Proiectul îşi propune să consolideze relaţiile de colaborare profesională dintre jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului, să scoată în evidenţă practicile jurnalistice performante, care ar contribui la reflectarea echilibrată, profundă şi interesantă a unor fenomene complexe, precum şi să contribuie la creşterea rolului mass-media în aplanarea conflictelor. Proiectul dat cuprinde mai multe componente, printre care: programe de instruire specializate, organizate pe module; instruire şi consultanţă on-line în sistemul de iLearn, elaborat de BBC; realizarea materialelor comune de către echipe de jurnalişti din diferite regiuni ale R. Moldova; asistenţă în vederea producerii unor programe de dezbateri publice pentru posturile TV şi radio; elaborarea materialelor didactice pentru jurnalişti; desfăşurarea şedinţelor lunare ale Clubului de presă din Chişinău; dezvoltarea paginii web „Dialog.md”.