Eşti aici

ONG-urile de media cer garantarea asigurării transparenței procesului decizional

Organizațiile neguvernamentale de media au luat notă de intenția autorităţilor de a sista transmisiunea în regim online a ședințelor Guvernului Republicii Moldova, manifestată prin avizarea la şedinţa Cabinetului de miniştri de  miercuri, 3 iulie 2013, a unui proiect de lege care nu prevede o asemenea modalitate de asigurare a caracterului public al şedinţelor Guvernului.

Transmisiunea în regim online a şedinţelor Guvernului şi Parlamentului au devenit o practică curentă de asigurare a transparenţei  procesului decizional, pe care instituţiile mass-media şi întreaga societate civilă o consideră ca fiind un instrument de comunicare eficientă cu cetăţenii. Sistarea transmisiunilor de la şedinţele Guvernului va schimba aceste tradiţii, fapt care trezeşte anumite îngrijorări privind transparenţa procesului de elaborare, consultare şi adoptare a deciziilor. 

În consecinţă, organizațiile semnatare atenţionează Guvernul Republicii Moldova asupra obligaţiei legale de a asigura transparenţa reală a procesului decizional prin diferite mijloace disponibile şi cer garantarea unei comunicări directe şi eficiente a membrilor Cabinetului de miniştri cu reprezentanţii instituţiilor mass-media.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul Acces Info
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice