Într-o societate cu viziuni patriarhale, cum este cea din Republica Moldova, pentru doamnele care ajung la cârma țării provocarea este dublă. Pe de o parte, ele trebuie să le demonstreze bărbaților că sunt capabile să poarte pe umeri povara puterii, iar, pe de altă parte, să înfrunte stereotipurile potrivit cărora rolul femeii ar fi cu totul altul, decât să conducă un stat.
Astfel, în timp ce datele statistice arată că, în Republica Moldova, femeile constituie mai mult de o jumătate din populația țării, în legislativul de la Chișinău avem doar 22 de deputate din numărul total de 101 parlamentari, ceea ce înseamnă în jur de 22 la sută.
Despre cum e să apuci taurul de coarne în corida politică autohtonă ne vorbesc câteva politiciene, și anume, Vitalia Pavliceno, Maia Sandu, Zinaida Greceanâi și Monica Babuc, femei care au avut curajul să intre în apele tulburi ale politicii moldovenești. La fel, de la bloggera și activista civică, Diana Guja, aflăm în ce fel ne-am putea debarasa de stereotipurile de gen și cum s-ar putea schimba în plan calitativ viața noastră, în general, dacă în Republica Moldova ar ajunge în fruntea țării mai multe femei profesioniste.
Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni ”Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții.
Emisiunile ”Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul campaniei ”Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău.