Eşti aici

Între etică și interesul public: poate jurnalistul să difuzeze o înregistrare telefonică fără acordul interlocutorului?

09 Noiembrie 2018
2058 de afişări
Întrebare: În cazul în care contactez telefonic un demnitar, funcționar public și mă prezint ca jurnalist, e necesar să anunț că imprim conversația? Dacă nu anunț, pot difuza înregistrarea în cadrul materialului?

Răspuns: Codul Deontologic al Jurnalistului prevede că folosirea tehnicilor speciale de investigație jurnalistică este justificată doar atunci când există un interes public și când informațiile nu pot fi obținute prin alte mijloace.

În context, am putea aduce drept exemplu hotărârea CEDO „Haldimann și alții contra Elveției” publicată în februarie 2015, care a dat câștig de cauză la patru jurnaliști de investigație condamnați în Elveția pentru divulgarea unui caz de corupție cu ajutorul tehnicilor speciale. În acel caz, folosirea camerei ascunse a fost justificată, deoarece jurnaliștii au investigat o problemă de interes public.

Sigur, atunci când apelați funcționarul sau demnitarul public și doriți să înregistrați conversația cu el, etica profesională recomandă să îl anunțați despre aceasta.
 
Publicarea conversației înregistrate fără anunțarea prealabilă a persoanei nu trebuie să lezeze onoarea și demnitatea persoanei/ a altor persoane, să nu conțină date cu caracter personal, să nu conțină mesaje instigatoare la ură, violență, etc.
 
Întrucât interesul public prevalează, publicarea informației înregistrate fără anunțarea prealabilă a interlocutorului trebuie să urmărească un scop legitim.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.