Eşti aici

Școala de Studii Avansate în Jurnalism la zece ani de activitate: „În jurnalism fiecare zi e o provocare”

03 Octombrie 2016
2540 de afişări
Școala de Studii Avansate în Jurnalism a reunit vineri, 30 septembrie, la Chișinău, absolvenții celor 10 promoții de până acum, în cadrul unei conferințe cu genericul: Jurnalismul independent: provocările de azi și perspectivele de mâine. Participanții la eveniment -  absolvenți ai școlii, instructori, invitați de peste hotare – au discutat despre evoluția jurnalismului din R. Moldova în ultimii 10 ani și au evidențiat principalele criterii care definesc jurnalismul independent. Conferința a fost organizată cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova și al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Potrivit directoarei ȘSAJ, Sorina Șrefârță, subiectele dezbătute în cadrul evenimentului au fost sugerate chiar de absolvenți și instructori, care au completat un chestionar elaborat de ȘSAJ în acest sens. „Ideile post-sondaj sunt următoarele: Jurnalismul de azi duce lipsă de INDEPENDENȚĂ și de INTEGRITATE. Să-și mențină integritatea este și sfatul pentru cei care vor să își înceapă o carieră în jurnalism. Cei care simt că nu pot –să abandoneze. Starea actuală a presei din Moldova este mai proastă ca niciodată, iar atmosfera degradează continuu. Provocările cu care se confruntă tinerii care încep să practice jurnalismul sunt multe și diverse - de la cele financiare la politicile editoriale ale redacțiilor, de la gramatică la lipsa culturii generale, de la înregimentarea politică la abandonarea deontologiei. Rolul presei este cel de propagandă și manipulare în loc de - cel corect - de informare corectă a publicului”, a menționat Sorina Ștefârță.

La rândul lor, jurnaliștii - instructori Vasile Botnaru, Liliana Barbăroșie, Alina Radu și Dorin Scobioală s-au referit la deontologia profesională, importanța unei prese independente și solidaritatea de breaslă. Directorul postului Europa Liberă, Vasile Botnaru le-a adresat participanților un mesaj special: „Dacă vom pierde meciul cu conștiința, vom dispărea definitiv!”

Invitat special la reuniunea absolvenților ȘSAJ a fost Steven Knowlton, profesor de jurnalism la Universitatea din Dublin, Irlanda, autorul primului program de studii al ȘSAJ, cel care a învățat profesorii cum să învețe viitorii jurnaliști. „ȘSAJ este o sursă de inspirație pentru mine și pentru studenții mei. Este locul unde se face jurnalism adevărat. Continuați ceea ce faceți și țineți flacăra aprinsă!”, și-a îndemnat discipolii Steven Knowlton.

Media Azi i-a întrebat pe câțiva absolvenți ce au însemnat pentru cariera lor studiile la ȘSAJ și iată ce ne-au spus aceștia.

Anastasia Nani, redactor-șef al portalului Anticorupție.md: „SSAJ mi-a deschis uși noi. Jurnalismul este plin de provocări, dar nu voi exagera dacă voi spune că inclusiv datorită instructorilor Școlii am învățat cum să le facem față cu demnitate. Mă bucur că mulți dintre colegii mei - din promoția mea sau din alte promoții - au ales să meargă în puținele redacții unde se mai face jurnalism corect. De fapt, în jurnalism fiecare zi e o provocare - să găseşti un subiect bun şi să-l închegi bine; să fii corect cu sursele şi cu cititorii tăi; să ştii când e momentul să cedezi şi când să „te baţi” cu şeful pentru abordarea unui subiect… La fel de important este să nu te laşi manipulat, dar nici tu să nu-ţi manipulezi publicul”.

Dorina Gherganov, reporteră și prezentatoare la TVR Moldova:  „Atunci când am absolvit Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism trăiam un mare entuziasm jurnalistic. Era perioada post-aprilie 2009, se lansau instituţii media noi şi diverse, iar provocarea consta în faptul ca eu să reușesc să pun în practică ceea ce m-au învăţat instructorii SSAJ şi să îmi fac meseria corect şi devotat. Din păcate, traiectoria presei la noi nu a fost una pozitivă. Bătălia nu se mai dă acum pe calitatea ştirii, ci pe cât de mult poți să manipulezi și să rămâi „credibil”. Eu am avut onoarea şi norocul să muncesc în redacţii în care nu mi-a dictat nimeni cum să scriu o ştire sau ce întrebări să pun pe teren - Pro Tv, Moldova 1, TVR. Doi dintre instructorii SSAJ mi-au fost angajatori”.

Dorin Galben, reporter la ziarul Timpul: „În prezent, cea mai mare provocare pentru un jurnalist e să fie corect și echidistant, indiferent de redacția în care lucrează. Eram deja angajat la o instituție de presă, atunci când am mers la ȘSAJ, dar anume acolo am învățat că, dacă-ți faci meseria onest, vei fi mereu apreciat și solicitat. Prin urmare, nu-mi este frică să-mi pierd locul de muncă, iar asta mă face imun la toate provocările. Scriu doar despre ceea ce consider că este important pentru public și fac emisiuni pe subiecte selectate minuțios, fără ca alegerea să-mi fie impusă de cineva sau ceva. Politicienii și partidele vin și se duc, iar noi, jurnaliștii, rămânem și trebuie să ne facem meseria cu demnitate”.

Lilia Zaharia, reporter special la Asociația Presei Independente: „Școala mi-a schimbat viața, în bine, firește. Acum fac ceea ce-mi place. În doar un an de zile, ȘSAJ ,,produce”, jurnaliști de calitate, datorită instructorilor profesioniști. În prezent, jurnaliștii se lasă pradă banului, uitând de etică și de interesul public. Cea mai mare provocare a unui jurnalist, actualmente, este să-și păstreze integritatea. Când mă refer la bani, am în vedere faptul că unii acceptă să activeze în trusturi media politizate, doar pentru o remunerare grasă”.

ȘSAJ este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent și a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti pentru mass-media din R. Moldova. Din 2006 şi până în prezent această instituție de învățământ postuniversitar a fost absolvită de peste 150 de tineri ziarişti. Majoritatea dintre ei lucrează în mass-media din țară.