Eşti aici

​„Accesul la informație” // CJI, în parteneriat cu Academia de Administrare Publică, a lansat un curs online pentru funcționari

18 Mai 2020
1305 afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a elaborat și a oferit Academiei de Administrare Publică (AAP) cursul online „Accesul la informație”, destinat funcționarilor publici. Cursul a fost lansat luni, 18 mai, pe Platforma E-Learning a AAP.

Cursul este structurat în mai multe module şi e-unităţi de instruire care  vor permite funcționarilor publici să se familiarizeze cu:

  • prevederile cadrului normativ privind accesul la informaţie;
  • procedura de acces la informaţii: subiecţii în procesul de obţinere-oferire a informaţiilor,  condițiile și modul de depunere a cererilor/petițiilor, termenele de satisfacere a cererilor de acces la informaţie, plăţi pentru furnizarea informaţiilor, readresarea cererilor etc;
  • apărarea dreptului de acces la informaţii;
  • sancţiuni  pentru încălcarea dreptului de acces la informații.
Anterior, CJI a instruit circa 70 de funcționari, audienți ai AAP, în cadrul unor cursuri despre modul în care ar trebui să aplice legislația cu privire la accesul la informație. Ciclul de lecții a fost desfășurat în baza unui acord de colaborare semnat de CJI și AAP în septembrie 2019. Scopul activităților este de a crește gradul de cunoștințe al funcționarilor publici de toate nivelele, pentru o înțelegere mai bună a legislației media, și de a depăși actualele probleme cu care se confruntă jurnaliștii în relațiile cu aceștia.

Pe parcursul ultimilor ani, Centrul pentru Jurnalism Independent a depus eforturi continue pentru îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează domeniul, inclusiv a Legii privind accesul la informație. 

Acest curs a fost elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK Aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.