La mijlocul lunii august, organizațiile neguvernamentale de media au lansat un apel la adresa noii guvernări a Republicii Moldova, instaurată după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, solicitând Parlamentului și Guvernului să vină cu reforme reale în domeniul mass-media. Semnatarii reaminteau că în sertarele aleșilor poporului se prăfuiesc un șir de proiecte de legi care ar contribui la dezvoltarea presei, de la publicitate și acces la informație, la facilități fiscale și informarea în cadrul exercițiilor electorale. Mai mult, și propunerea ca Ministerul Justiției să fie instituția responsabilă de promovarea politicilor statului în domeniul mass-media, promovată în primăvara anului trecut, nu și-a găsit o finalitate.
În această ediție a emisiunii Media Azi, experții Ion Bunduchi și Tatiana Puiu vorbesc despre așteptările societății civile și breslei jurnalistice în ceea ce privește presa; președinta noii comisii parlamentare de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, prezintă prioritățile Legislativului pentru sector, iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, explică la ce etapă se află inițiativa ca ministerul pe care îl conduce să preia gestionarea domeniului.
Realizarea emisiunii Media Azi a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK.
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Actuala situație din Ucraina a venit cu noi provocări pentru mass-media, inclusiv cea din Republica Moldova. Mulți dintre jurnaliștii activi din țara noastră nu au încă experiența reflectării unei astfel de crize ce ține de securitatea în regiune.
Recent, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat Studiul de necesități ale instituțiilor mass-media din Republica Moldova. Citit printre rânduri, acest studiu arată nu doar necesitățile presei, ci nuanțează și câteva probleme. Una din aceste probleme ține de nerespectarea deontologiei... Detalii »
Promisiunea autorităților de a oferi jurnaliștilor acces gratuit la registrele publice ale statului se lasă așteptată. Inițiativa din toamna anului 2019 așa și nu a devenit realitate și chiar dacă noua guvernare susține că subiectul este pe agendă, nu este clar la ce etapă se află lucrul asupra... Detalii »
Comunicarea defectuoasă a autorităților din domeniul Sănătății cu mass-media, restricționarea accesului la informație, atacuri verbale la adresa presei și retrageri-surpriză ale jurnaliștilor de la unele posturi TV – de toate au marcat mass-media din Republica Moldova în 2021. Într-o retrospectivă... Detalii »
Despre faptul că jurnaliștii ar trebui să aibă acces gratuit la mai multe baze de date gestionate de stat se discută de mulți ani. Recent, reprezentanții Guvernului au anunțat că subiectul a revenit pe ordinea de zi a autorităților. La modul practic, nu se știe când așteptarea multor jurnaliști, în... Detalii »