Eşti aici

“Nu ne puneţi căluş în gură!”

10 Martie 2015
1841 de afişări
Nadea ROȘCOVANU, fotoreporter la “Jurnal de Chișinău”

 

De când ni s-a limitat accesul la şedinţele Legislativului şi nouă, fotoreporterilor, nici nu merg la Parlament. Îl boicotez! În cele 15 minute, la începutul şedinţelor, când avem acces în sală, atunci când parlamentarii ştiu că sunt urmăriţi, nu se întâmplă nicio mişcare ce ar merita făcută publică.

Ca să înţeleagă deputaţii noştri corect, pe mine, dar şi pe cetăţeni, nu ne interesează portretele lor, pe noi ne interesează cu ce preţ sunt adoptate legile, scenariile aranjate de ei în culisele monitoarelor instalate tot de ei în sala pentru presă. Îngrădirea prezenţei noastre în Parlament şi accesul presei doar la informaţia pe care vor ei să ne-o transmită înseamnă ca noi, la rândul nostru, să transmitem publicului un adevăr trunchiat. Iar asta e manipulare!

Vă dau un exemplu. În ziua în care a fost votat actualul premier, (doar) fotoreporterii mai aveau acces la toată şedinţa. Am urmărit foarte atent cum s-a votat şi cum a fost intervievat premierul. Din sala pentru presă, reporterii nu au înţeles, probabil, că premierul a răspuns de pe foaie la întrebările deputaţilor. Asta înseamnă că premierul avea deja răspunsurile la întrebări pregătite, inclusiv la întrebările comuniştilor. A ştiut ce să-i răspundă lui Voronin, dar nu a ştiut să le răspundă socialiştilor, bâiguind ceva în doi peri. Astfel, a fost deconspirat scenariul celor trei partide ce au votat actualul cabinet de miniştri. Scenariu care pentru presa „din ţarc” era cenzurat de camerele de luat vederi instalate în sala de şedinţe, scenariu care putea fi înţeles numai urmărind reacţiile deputaţilor, care, atunci când puneau întrebările, îl şi încurajau cu aprobări din cap pe candidat ca pe un copil în prima zi de şcoală.

Asta vrem noi să surprindem şi să transmitem: adevărul! Vrem ca deputaţii noştri să fie corecţi în relaţia cu cei care i-au votat şi să nu ne pună nouă, presei, căluş în gură!

 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.

 

____________
Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.