Eşti aici

„Aceeași Mărie, cu altă pălărie!”

17 Mai 2017
1516 afişări
În contextul modificărilor operate la Codul audiovizualului, potrivit cărora o persoană fizică sau juridică nu poate deține mai mult de două licențe într-o unitate teritorial-administrativă, portalul Media Azi revine la problema concentrării mass-media.  Am invitat jurnaliștii și experții să se expună pe marginea eficienței/ineficienței schimbării legislației. Cum credeți, în ce măsură modificarea în cauză ar putea diminua fenomenul concentrării pe piața audiovizuală din R. Moldova?
 

Lilia Zaharia, reporteră specială la Asociația Presei Independente:

Schimbarea proprietarului, doar pe hârtie, nu rezolvă problema concentrării media. A fost efectuată doar o procedură juridică, pentru a se arăta că legea se respectă. Însă din punct de vedere editorial nu s-a schimbat nimic. O dovedește şi mediatizarea protestului din 14 mai, care s-a desfășurat în fața Parlamentului Republicii Moldova. Atât pe site-urile posturilor de televiziune Publika TV, Prime TV, cât şi pe site-urile televiziunilor din proprietatea lui Oleg Cristal (Canal 2 şi Canal 3) erau aceleaşi ştiri. Nu ne mai miră nimic, vorba populară: „Aceeași Mărie, cu altă pălărie!”.

Problema concentrării media poate fi rezolvată doar prin voinţă politică. Însă acest lucru, în opinia mea, nu se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece guvernarea a înţeles că mass-media este un instrument primordial pentru a-şi face propriile interese, ei fiind ajutaţi să îşi facă jocul de către colegii jurnalişti.