Eşti aici

„Mai multe despre NATO” // Peste 20 de jurnaliști, instruiți și informați din prima sursă

19 Noiembrie 2018
1388 de afişări
Peste 20 de jurnaliști de la instituții de presă din Chișinău și din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au învățat „Mai multe despre NATO” în cadrul unei instruiri organizate în perioada 16-17 noiembrie, de Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova, în parteneriat cu Ambasada Poloniei la Chișinău și Centrul pentru Jurnalism Independent. Participanții la training au aflat de la reprezentanți ai NATO de la Bruxelles, acolo unde se află Cartierul General al structurii internaționale, precum și de la oficiali din Chișinău cum funcționează organizația, dar și care este politica de parteneriat a NATO.

„Ne-am propus să oferim jurnaliștilor informații din prima sursă, prezentându-le instrumente necesare ca să poată realiza materiale jurnalistice echilibrate și obiective”, a declarat Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de Legătură NATO.

James Mackey, reprezentant al Diviziunii pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate a Cartierului General NATO, le-a vorbit participanților despre rolul NATO în asigurarea securității globale, punctând principalele concluzii ale Summitului NATO din 2018 și prezentând actuala agendă a structurii internaționale.

Într-o sesiune comună, ES Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei, și ES Daniel Ioniță, Ambasadorul României, au prezentat care sunt avantajele de a face parte din comunitatea NATO, din perspectiva țărilor lor.

În cadrul instruirii, și Veaceslav Iațco, șeful Secției NATO și cooperare politico-militară a Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, a vorbit despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova, relația acesteia cu NATO, precum și despre proiectele implementate de Alianță în țara noastră.

Totodată, jurnaliștii au aflat de la Alina Coca, de la Oficiul de presă al Cartierului General NATO, care sunt principalele mecanisme de comunicare ale structurii.

Jurnalista Liliana Barbăroșie, una dintre autoarele rubricii „Cui îi este frică de NATO” de la Radio Europa Liberă, a vorbit participanților despre experiența de a fi corespondent la summiturile NATO și cum pot fi identificate subiecte de interes public pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Sunt foarte utile astfel de traininguri care explică structura, misiunea și activitățile unei instituții atât de importante ca NATO. În societatea noastră, adesea sunt întâlnite informații cu privire la NATO, dar de cele mai multe ori doar din perspectiva unui bloc militar, ceea ce nu e este corect. Această organizație nu este doar una militară, ci una politico-militară, care a implementat pe teritoriul Republicii Moldova mai multe proiecte din diferite domenii, cum ar fi sănătate publică, educație sau mediu. Aceste lucruri trebuie relatate de jurnaliști instruiți și informați corect, iar trainingul ne-a oferit această posibilitate”, a spus Irina Tabaranu, jurnalistă la TVR Moldova, participantă la instruire.

„Trainingul mi-a oferit posibilitatea să aflu de la prima sursă analize pertinente la subiecte care mă interesează: terorismul, apărarea cibernetică și știrile false. Astăzi, se mizează mult pe un jurnalism critic și puternic, mai ales în condițiile unor jucători internaționali fără scrupule”, a menționat și Alexandru Bordian, de la Radio Europa Liberă.