Apelul Ayșe Çelik a fost lansat la un post de televiziune din Turcia și semnat de 30 de persoane. Ulterior, autoritățile turce i-au declarat pe semnatari „trădători” și simpatizanți ai „organizațiilor teroriste”, pe numele profesoarei și a celorlalți susținători ai apelului fiind inițiate dosare penale.
„Prin acțiunea civică de astăzi ne exprimăm solidaritatea cu Ayşe Çelik și cei 30 de susținători ai săi și pledăm pentru respectarea dreptului la exprimare, care este esențial pentru orice societate democratică. Sperăm că autoritățile din Turcia vor auzi vocile sutelor de persoane care vor protesta astăzi pașnic în fața ambasadelor Turciei în diferite state și vor clasa dosarul pe numele Ayşei și susținătorilor săi”, a menționat pentru Media Azi Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu.
Alături de colegii de la CJI au venit să se solidarizeze cu profesoara turcă și alți jurnaliști. „Ca reprezentantă a presei, dar și a societății civile consider că subiectul este foarte relevant”, ne-a spus Ana Chiriac, jurnalistă la The Epoch Times, România. „Este important să arătăm autorităților turce că societatea civilă din R. Moldova este solidară cu cea din Turcia. Evident că și în R. Moldova suntem intimidați într-o oarecare măsură de autorități, dar nu putem compara situațiile”, a subliniat jurnalistă de la The Epoch Times.
Potrivit altei participante la flashmob, Diana Lungu, coordonatoare comunicare la Asociația Presei Independente, chiar dacă în Moldova îngrădirea libertății de exprimare nu ajunge până la intentarea de dosare penale, nu putem afirma că nu există încercări din partea autorităților de a ne limita acest drept. „Mă refer aici la două situații – prima, când reporterilor nu li se permite să-și facă meseria așa cum ar trebui, sunt cenzurați. Și a doua - când vedem diferite persoane, nu neapărat reporteri, care sunt intimidați pentru că vor să-și exprime poziția și nu pot, pentru că este în defavoarea cuiva”, susține Diana Lungu.
Vineri, 23 septembrie, a avut loc prima audiție în instanță a profesoarei Ayşe Çelik și celor 30 de semnatari acuzați. În semn de protest față de încălcarea libertății de exprimare, la sediile ambasadelor Turciei din întreaga lume au fost organizate, la inițiativa IFEX, acțiuni de solidarizare cu victimele acestui abuz.
IFEX este o rețea globală din care fac parte peste 100 de organizații non-guvernamentale independente, care activează la nivel local, național, regional și internațional pentru apărarea și promovarea libertății de exprimare, ca drept fundamental al omului.