Eşti aici

Accesul la informație, în vizorul CJI - un nou proiect în sprijinul jurnaliștilor

05 Iulie 2021
1125 de afişări
Accesul presei la informația de interes public rămâne a fi una dintre problemele-cheie cu care se confruntă jurnaliștii din Republica Moldova, fapt menționat atât de reporteri, cât și de rapoartele de specialitate. În acest sens, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă eforturile de îmbunătățire a condițiilor de activitate ale breslei printr-un nou proiect, implementat în perioada iunie 2021 - februarie 2022. Acesta presupune inițiative de advocacy menite să responsabilizeze autoritățile în oferirea informațiilor de interes public.

„Accesul la informație este un drept deseori viciat de autorități, care mai degrabă mimează respectarea lui. Și asta mai ales în cazurile în care interesul public se intersectează cu cel de grup sau de partid. În aceste condiții, noi, jurnaliștii, suntem puși în situația de a lupta pentru informațiile care scot din anonimat cazurile de corupție și jocurile de culise ale mai-marilor în stat. Iată de ce, în această muncă de Sisif, rolul societății civile este extrem de important pentru noi. Devenim, astfel, o forță greu de învins”, afirmă jurnalista Olga Ceaglei, cofondatoare CU SENS.

„Odată cu pandemia, situația s-a înrăutățit - virusul și restricțiile au devenit un motiv pentru numeroase instituții publice să înăsprească cerințele pentru obținerea informațiilor. Deseori, este imposibil să obții un comentariu de la funcționari sau demnitari. Serviciile de presă ale agențiilor guvernamentale cer solicitări de informații în formă scrisă, iar până răspund, jurnalistul pierde timp prețios și subiectul riscă să se «epuizeze». Bineînțeles că jurnaliștii ar putea încerca să responsabilizeze autoritățile, dar acest lucru necesită timp care, pentru noi, cei din presă, este foarte prețios și limitat”, spune Ruslan Mihailevschi, redactor-șef al ziarului „SP” din Bălți.

Cristina Durnea, jurista CJI, menționează și ea că jurnaliștii se ciocnesc cu diverse „bariere” construite de mai multe autorități ale statului pentru a ține informația de interes public departe de ochii lumii: „Ei se plâng pe faptul că sunt nevoiți să aștepte mult peste termenul stabilit de lege pentru a primi un răspuns și, din cauza că informația reprezintă un bun perisabil pentru presă, de cele mai multe ori răspunsurile furnizate cu întârziere nu mai reprezintă nicio valoare pentru investigațiile jurnalistice”.  Pe lângă tergiversările abuzive, unii furnizori mai recurg și la răspunsuri incomplete, evazive sau vagi. „Invocând eronat diverse pretexte pentru a justifica caracterul limitat al accesului la informație, furnizorii emit multiple refuzuri ce nu satisfac cerințele prevăzute de lege”, concluzionează jurista Cristina Durnea.

Informații despre activitățile realizate vor fi publicate, cu regularitate, pe pagina CJI, www.media-azi.md.