Eşti aici

Activitățile CJI pentru luna decembrie

01 Decembrie 2016
1742 de afişări
Gala anuală a Clubului de presă ”Jurnaliștii anului”, activități de instruire pentru jurnaliști, lansarea unui spot video și a altor materiale din ciclul ABC-ul Presei, subiecte de actualitate media abordate în cadrul unor comentarii ample - sunt doar câteva din activitățile ce se regăsesc în agenda Centrului pentru  Jurnalism Independent (CJI) în luna decembrie.

La început de lună, jurnaliști de la diverse redacții din țară vor avea posibilitatea să cunoască mai multe despre jurnalismul de date, în cadrul programului ”Date deschise pentru un public informat”. Tot în cadrul unei activități de instruire, CJI va reuni mai mulți manageri media. La acest eveniment, care va avea loc pe 8 și 9 decembrie, va fi lansat și studiul „Consolidarea stabilității financiare a mass-media din Republica Moldova”.

La mijlocul lunii decembrie, CJI și Comitetul pentru Libertatea Presei va organiza Gală „Jurnaliștii anului”, ediția a 22-a. Cei mai buni jurnaliști, care, prin activitatea lor în anul 2016, au contribuit la afirmarea presei independente, democratice și profesioniste din Republica Moldova, vor fi premiați cu tradiționalul măr.

Evenimentele de la sfârșit de an, care se anunță numeroase și semnificative, se vor afla și în atenția Departamentului Media-Azi și Cercetare al CJI. Pe portalul Media Azi veți putea urmări în știri, interviuri și reportaje lucrările Forumului Mass-Media din Moldova sau festivitatea de decernare a premiilor „Jurnaliștii anului”, în cadrul ediției 22 a Galei presei. Invitata rubricii MediaRing, ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Excelența Sa, Dna Signe Burgstaller, va răspunde la întrebările  jurnaliștilor. Pentru cei care s-au obișnuit deja să citească în zilele de miercuri comentariile pe Media Azi,  am pregătit și în decembrie câteva materiale la această rubrică, în care vom reveni la subiectele-cheie, legate de manipulare și propagandă prin intermediul mass-media.

Portalul Mediacritica.md va publica la rubrica ABC-ul presei un material despre mass-media pentru copii. La rubricile „Filtrează informația!” și „Media în vizor” vom continua să depistăm știrile care prezintă derapaje de la Codul deontologic și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști.

Departamentul Politici și Legislație Media va continua să acorde asistență juridică jurnaliștilor și instituțiilor mass-media și să monitorizeze situația din domeniul legislației media.

Printre alte activități, CJI,  în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite (ONU) va organiza o ședință de lucru pentru jurnaliștii care scriu la tema drepturilor omului.
 
În decembrie, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă unul dintre cele mai interesante, captivante, dar și complicate cursuri – Jurnalismul TV. Ultimul modul, News Room TV, va fi ținut de Andrei Cibotaru. Instructorul îi va învăța pe discipolii ȘSAJ cum să realizeze propriul buletin de știri. Tot, în decembrie va continua cursul Etica și Diversitatea Mass-Media. Ultimul curs, din primul semestru, înscris în orarul studenților este Visual. Împreună cu instructoarea, Angela Ivanesi, viitorii jurnaliști vor învăța să macheteze o pagină de ziar.
 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md,   www.scoaladejurnalism.md.