Eşti aici

Activitățile CJI pentru luna septembrie

01 Septembrie 2016
1765 de afişări
Campanii media, activități de instruire pentru jurnaliști, lansări de emisiuni - sunt doar câteva din activitățile ce se regăsesc în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în luna septembrie.

La 1 septembrie, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism îşi deschide uşile pentru a 11-a promoţie. De această dată, 15 tineri şi tinere vor însuși, timp de zece luni, standardele şi practicile jurnalismului occidental şi modul în care acestea pot fi aplicate în Republica Moldova. Primul curs înscris în orarul studenților este Introducere în jurnalism, urmat de alte cursuri interesante - Știrea, Interviul, Foto jurnalismul și Articole lungi. De menționat că, în luna septembrie, Școala de Studii Avansate în Jurnalism împlinește zece ani de activitate. La sfârșitul lunii, absolvenți, dar și instructori ai școlii, se vor reuni în cadrul unui eveniment special dedicat acestei aniversări.

Tot în septembrie, CJI va lansa Campania „Cheamă-ne în școala ta!”, în cadrul căreia vor fi desfășurate mai multe activități de educație mediatică pentru elevi. Portalul Mediacritica.md va relua Campania „Gândește limpede!”, pe parcursul căreia persoane publice, jurnaliști și activiști vor îndemna consumatorii de media să gândească critic. De asemenea, va fi difuzat un spot de promovare a portalului Mediacritica.md.

Pe 22 septembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite organizează o nouă ședință a Clubului de presă cu tema: ”Satele Moldovei: lipsesc oportunitățile de angajare sau forța de muncă?” Expeții, împreună cu jurnaliștii, vor pune în discuție problemele care predomină în mediul rural.

Departamentul Media-Azi şi Cercetare va continua să vă informeze despre cele mai importante evenimente din mass-media națională și internațională. În cadrul rubricii MediaRing vom invita persoane responsabile din domeniu, dar și din actuala guvernare, pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Primul, care deja a fost anunțat, este ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Cel de al doilea invitat, rămâne deocamdată o surpriză (până pe 9 septembrie, când îl vom prezenta public). Vom relua și Comentariile de Miercuri, unde experți în legislația media și jurnaliști vor veni cu opinii pertinente despre cum poate fi combătută manipularea în mass-media. Odată cu întoarcerea din vacanță a deputaților și reluarea ședințelor parlamentului, Media Azi va urmări cu atenție evoluția proiectelor de legi referitoare la mass-media, votate în prima lectură.

Departamentul Politici și Legislație Media va publica cea de a 79-a ediție a buletinului legislativ, va monitoriza în continuare încălcările legislative în domeniul mass-media, precum și deciziile instituțiilor ce se ocupă de legislația din domeniu. Tot în această lună, va promova intens petiția privind modificarea Legii privind accesul la informație.

Probleme de actualitate din domeniul media vor fi abordate în cadrul emisiunilor ”Media Azi”, realizate săptămânal de CJI, care pot fi urmărite pe portalurile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, dar și pe canalul CJI de pe Youtube.

Vă reamintim, că CJI acordă, fără plată, asistenţă juridică jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei mass-media.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent, Mediacritica, Media Azi și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.