01 Aprilie 2019
870 de afişări
După un martie fierbinte, plin de activități interactive, fiți gata pentru noi provocări profesionale și în luna aprilie, când Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) va organiza pentru jurnaliști noi concursuri, instruiri și întâlniri cu experți media internaționali. Dar să le luăm pe rând:
- Nu uitați: 19 aprilie este data limită când instituțiile media, casele de producție și profesioniștii independenți pot depune dosarele la concursul de materiale regionale „Vecinii”, pentru realizarea materialelor multimedia transfrontaliere.
- În perioada 23-24 aprilie, CJI va organiza o instruire pentru reprezentanții celor șase instituții media selectate în prima etapă a proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistenţă digitală”. Activitatea va fi susținută de expertul media Evgheni Gladin, din Rusia, de la care veți afla cum să creșteți audiența online printr-o mai bună înţelegere a necesităţilor publicului.
- Pe 24 aprilie, va avea loc o nouă întâlnire dintre jurnaliști și experții media. De această dată, discuția va fi moderată de expertul Evgheni Gladin și se va axa pe planificarea editorială și a conținutului, precum și pe dezvoltarea digitală a instituțiilor media. Veți avea ocazia să aflați mai multe despre experiența unor instituții media din Federația Rusă la acest capitol.
- Portalul Media-azi.md, pe lângă tradiționalele știri din media, va continua să vă prezinte sfaturile unor experți în cadrul rubricii How to, care vă vor ajuta să vă perfecționați măiestria profesională. Iar în comentariile de miercuri vom reveni la subiectul știrilor false și al dezinformării în campania electorală. De asemenea, vom aborda și un subiect mai nou, cum este cel despre influenceri și rolul acestora în formarea opiniei publice, în promovarea valorilor și influențarea agendei mediatice.
- Mediacritica.md va publica un tutorial digital despre aplicațiile utile care pot fi folosite în viața de zi cu zi. La 16 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, va fi lansat un nou raport de monitorizare, care a cuprins perioada ianuarie - martie 2019. Tot pe acest portal veți putea citi o analiză despre cum ar trebui să relateze presa despre subiecte sensibile, precum violuri și crime. La fel, vom continua să publicăm știri, infografice și studii de caz.
- Departamentul Politici și Legislație Media va urmări situația privind respectarea drepturilor jurnaliștilor, precum și schimbările ce țin de legislația media. Vom continua să oferim consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. Iar în fiecare vineri, vom răspunde, în cadrul rubricii „Juristul Presei”, la întrebările de ordin juridic, pe care ni le adresează jurnaliștii.
- Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism dă start Admiterii 2019-2020 și organizează Luna ușilor deschise pentru potențialii candidați la studii.
Primul curs înscris în orar pentru luna aprilie este Jurnalismul de investigație. Studenții vor afla cum se lucrează la o investigație jurnalistică de calitate de la cei mai buni profesioniști în domeniu: Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă” și Victor Moșneag, redactor-șef adjunct la același ziar. Va urma cursul de Jurnalism social și de mediu, la care tinerii vor căpăta deprinderi de a scrie despre oameni și problemele lor. Împreună cu studenții vor lucra Elena Cioina, editoră la platforma www.E-Sănătate.md și Lilia Curchi, redactoră coordonatoare la Revista „Natura”, directoarea executivă a Asociaţiei Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova.
Un alt curs care se va ține la ȘSAJ este Multimedia News Room, în cadrul căruia cursanții vor învăța să combine conținutul original al știrilor cu viteza maximă, vor vedea cum se lucrează într-o redacție de știri online, participând la ședințe redacționale și vor afla cum se face cel mai bun video pentru web, iar la final, vor testa o dronă.
Luna se va încheia cu o săptămână de Business models, în care discipolii școlii vor fi inițiați în jurnalism inovațional, antreprenoriat, management media și media startups.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Suedia, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID, UK aid și Internews.