În context, portalul Mediacritica.md va lansa un raport de monitorizare despre elementele de propagandă și manipulare informațională în spațiul mediatic autohton. La rubricile „Filtrează informația!” și „Media în vizor” vom analiza în mod tradițional, știrile realizate tendențios și care nu corespund deontologiei jurnalistice.
Departamentul Media-Azi și Cercetare va continua să reflecte Campania împotriva interpretării abuzive și eronate a Legii privind protecția datelor cu caracter personal, lansată, în ianuarie, de mai multe organizații nonguvernamentale din domeniul mass-media și drepturile omului. La fel, vom menține în centrul atenției și alte evenimente care vor avea loc în domeniul media.
Odată cu reluarea lucrărilor Parlamentului, vă vom ține la curent cu deciziile luate de deputați la examinarea și adoptarea unor legi, cum ar fi noul Cod al audiovizualului și modificările la Legea privind accesul la informație. Tot în februarie, vom reveni la rubricile noastre tradiționale – MediaRing, Interviuri și Comentarii, în cadrul cărora vom aborda probleme de actualitate ce vizează breasla jurnalistică.
Departamentul Politici și Legislație Media va lansa „Indicele Situației Mass-Media în Republica Moldova pentru anul 2016”, care prezintă o evaluare a situației mass-media din Republica Moldova în anul 2016, bazată pe evenimentele marcante din media, precum și pe astfel de indicatori, cum ar fi gradul de securitate a jurnaliștilor, mediul profesional și contextul politic.
La Școala de Studii Avansate în Jurnalism încep cursurile de specialitate. Primul înscris în orarul studenților este cursul Jurnalism economic. Acesta va fi împărțit în două module - teoretic și practic. Modulul teoretic îi va iniția pe discipolii ȘSAJ cu terminologia economică. Studenții vor discuta despre sistemul bancar, creditele neperformante, balanţa comercială, import, export, investiţii, inflaţie etc. În cel de-al doilea modul viitorii jurnaliști vor aplica în practică toate cunoștințele teoretice și vor realiza câteva materiale jurnalistice pe teme economice.
În a doua parte a lunii discipolii ȘSAJ vor asista la cursul Jurnalism politic. Acesta cuprinde două module: Jurnalism politic european și Jurnalism politic intern. Timp de două săptămâni, studenții vor acumula cunoștințe despre sistemul politic din ţară, vor afla cine sunt actorii politici şi care sunt relaţiile dintre aceştia; vor discuta despre politicile naţionale şi regionale, instituţiile europene şi internaţionale. Un accent aparte va fi pus pe rolul și funcţiile presei în campaniile electorale. La finalul cursului studenţii vor scrie câteva materiale jurnalistice despre diverse subiecte de actualitate politică.
Tot în luna februarie vor fi anunțate rezultatele concursurilor de selectare a autorilor de pachete și partenerii locali din cadrul programului ”Moldova Plus” în cadrul proiectului „Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare în Moldova, Ucraina și Georgia”.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiși și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relațiilor cu publicul, campaniilor media, advocacy, cercetare și educație mediatică.