Eşti aici

Agenda CJI pentru luna iulie

04 Iulie 2017
1095 de afişări
În luna iulie, Centrul pentru Jurnalism Independent organizează cel de-al treilea hackathon „Puterea a cincea” cu  genericul „Cum faci bani din Internet”. În perioada 14 - 16 iulie, participanții vor avea misiunea să elaboreze proiecte și aplicații noi care ar ajuta presa să câștige bani din conținutul online. Juriul va alege trei echipe câștigătoare, care vor primi granturi a câte 4000 $ pentru implementarea proiectelor și aplicațiilor. Înregistrarea echipelor are loc până la data de 10 iulie.

Departamentul Instruire și Comunicare organizează, la începutul lunii, două cluburi de presă, la care invită jurnaliștii să participe și să discute subiecte actuale de interes public. De asemenea, în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” va fi lansat al treilea pachet Moldova Plus Migrația, realizat de echipa portalului Agora.

În iulie, continuă Campania „Presa echilibrează genul”, în cadrul căreia vor fi prezentate alte două emisiuni din ciclul „Împărțit la doi”. Reamintim jurnaliștilor că pot participa la concursul de materiale jurnalistice despre egalitatea de gen, care se desfășoară până în luna august.

Departamentul Media Azi și Cercetare va menține în vizor principalele evenimente din mass-media, pe care le va reflecta în știri interne și externe. În mod special, vom continua să monitorizăm activitatea grupului de lucru creat recent de Parlament în scopul îmbunătățirii legislației din domeniu, în conformitate cu standardele europene. Pe parcursul lunii iulie vom publica pe portalul Media Azi interviuri și comentarii pe subiecte legate de accesul la informație, calitatea produsului mediatic, deontologie etc. În contextul campaniei de admitere la facultățile de jurnalism, care va începe în luna iulie, vom aborda și tema pregătirii cadrelor de jurnaliști în instituțiile de învățământ superior din Moldova. Cele mai acute probleme din domeniu vor fi dezbătute în emisiunea Media Azi. În paralel, pe portalul Mediacritica vom continua să monitorizăm în interesul consumatorilor de presă mai multe instituții media, pentru a vedea cum reflectă subiectele de actualitate socio-politică. Rezultatele monitorizării se vor regăsi în câteva studii de caz.

De asemenea, Mediacritica.md va publica analize, știri și quizz-uri care explică tehnicile de manipulare la care recurg unii jurnaliști. Tot în luna iulie vom publica o nouă ediție a revistei bianuale Mass-media în Moldova, în care abordăm teme precum monetizarea internetului, modificarea legislației privind mass-media și postările de pe bloguri și rețele de socializare. Revista va fi disponibilă atât în varianta electronică, pe portalul Media-azi.md, cât și în versiunea tipărită, pentru a fi distribuită ulterior bibliotecilor și facultăților de profil.

Departamentul Politici și Legislație Media va publica ediția nr. 84 a Buletinului legislativ pentru lunile mai - iunie 2017. În cadrul unei dezbateri publice vom lansa proiectul de lege cu privire la publicitate. Ca și până acum, vom continua să urmărim situația legislativă din sfera mass-media și vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media.

La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism continuă campania de admitere pentru anul de studii 2017-2018. Toți cei care au absolvit o facultate și doresc să îmbrățișeze o profesie nouă sau să-și îmbunătățească abilitățile în arta scrisului și a comunicării sunt îndemnați să depună dosarul la una din cele mai bune școli de jurnalism din țară. Termenul limită este 7 iulie, ora 17:00.

Mai multe detalii despre procedura şi criteriile de admitere găsiți pe www.scoaladejurnalism.md și pe pagina noastră de Facebook.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiși și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent.
 
Activitățile CJI sunt susținute financiar de către: Internews USA, NED, SIDA, OSCE, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania și FHI 360/Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relațiilor cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.