Eşti aici

Agenda CJI pentru luna iulie

02 Iulie 2018
951 de afişări
Pentru luna iulie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) își propune să inspire jurnaliștii și consumatorii de media cu câteva evenimente pregătite cu grijă.
  • În spirit estival, în perioada 6-8 iulie, ne vom încărca bateriile la o nouă ediție a Hackathonului media „Puterea a Cincea”, axată în acest an pe educația media. Jurnaliști, experți media și dezvoltatori IT locali și străini vor îndruma echipele să realizeze instrumente utile pentru consumatorii de media. 
  • În perioada 12-13 iulie 2018, Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în colaborare cu CJI va organiza programul de instruire pentru jurnaliști „Violența în familie – senzațional versus echidistant”. În cadrul instruirii participanții își vor consolida deprinderile de a documenta corect și de a prezenta echidistant publicului cazurile de violență în familie în bază de gen.   
  • Cei care vor să se bucure de vacanță, dar în același timp caută să rămână fideli spiritului civic, ne pot urmări pe portalul Media-azi.md, unde vom reflecta principalele evenimente din mass-media autohtonă și, în special, vom urmări soarta proiectelor de legi din domeniul media aflate acum în Parlament. Vom ține mai cu seamă în vizor proiectul noului Cod al serviciilor audiovizuale, pe marginea căruia și-au expus deja pozițiile Consiliul Europei, OSCE și Freedom House; proiectul Legii publicității, care se află la etapa de audieri publice și proiectul de lege cu privire la accesul la informație, examinat în prezent în cadrul grupului de lucru parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media. 
  • La rubrica de interviuri, Media-azi.md va face o retrospectivă a primelor ediții ale Hackathonului de media „Puterea a Cincea” împreună cu Angela Sârbu, directoarea proiectului Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia Internews, și va discuta despre problemele jurnalismului de investigație cu jurnalistul RISE Moldova, Ion Preașcă. În cadrul rubricii de comentarii experți media își vor expune opiniile pe diverse subiecte de actualitate.
  • Portalul Mediacritica.md va continua să publice studii de caz și analize în care vor fi explicate cazurile de manipulare și propagandă în presa din Republica Moldova. Vloggerul Andrei Bolocan va realiza în baza acestor materiale un video în care va explica simplu, accesibil și cu o doză bună de umor care sunt cele mai recente încercări de manipulare descoperite în aceste studii de caz. 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica în această lună buletinul legislativ nr. 90 pentru lunile mai-iunie 2018, va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei”, oferind răspunsuri la întrebările de ordin juridic ale jurnaliștilor. 
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cea de-a doua campanie de admitere pentru anul de studii 2018-2019. Toți cei care au absolvit o facultate/un colegiu sau sunt studenți în ultimul an de studii și doresc să îmbrățișeze o profesie nouă sau să-și îmbunătățească abilitățile în arta scrisului și a comunicării sunt îndemnați să depună dosarul la una din cele mai bune școli de jurnalism din țară. Termenul limită este 17 iulie, ora 17:00. 
Mai multe detalii despre procedura și criteriile de admitere găsiți pe www.scoaladejurnalism.md și pe pagina noastră de Facebook.
 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi, și Mediacritica, Twitter și Instagram.
 
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.