Eşti aici

Agenda CJI pentru luna iunie

04 Iunie 2014
1716 afişări

Producții video, instruiri  pentru jurnaliști, monitorizarea situației mass-media – sunt doar câteva din activitățile ce se regăsesc în calendarul Centrului pentru Jurnalism Independent în luna iunie.

În această lună, cinci  echipe de jurnaliști finalizează lucrul asupra unor materiale jurnalistice realizate în comun. Materialele abordează  diverse aspecte legate de fenomenul discriminării.

Tot în luna iunie CJI va prezenta o serie de producții  video despre femei care au reușit să se afirme și să obțină succese în diverse domenii de activitate. 

Pe 16 iunie Comisia Atlantică Slovacă, în parteneriat cu CJI, va prezenta rezultatele celei de-a doua cercetări „Ce cred moldovenii?”, privind cursul politic al Moldovei - UE sau Uniunea Vamală Euroasiatică.

Tot în iunie, va fi organizat un training în Legal Leaks pentru jurnaliști de către organizația de media N-ost din Germania, Fundația germană Konrad-Adenauer, Access Info Europe, iar CJI va fi partenerul local. Participanții vor învăța cum să beneficieze mai eficient de dreptul lor de acces la informație, care sunt modalitățile de a depune cereri pentru obținerea de informații și ce tehnici ar putea utiliza pentru a proteja securitatea datelor și sursele de informare confidențiale?

Echipa Departamentului Media-Azi şi Cercetare va continua să monitorizeze activitatea instituţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie, corectitudinea reflectării subiectelor din punct de vedere a respectării normelor jurnalistice și legislaţiei mass-media în vigoare.

În acest sens, vor fi elaborate articole, interviuri şi comentarii la teme specializate de actualitate, care vor aduce o imagine de ansamblu a stării presei autohtone, a provocărilor din domeniul audiovizualului, precum și reacțiile consumatorilor de informație la produsele mediatice din Republica Moldova.

CJI va lansa  și rubrica Mediacritica pe portalul Media Azi, destinată consumatorilor  de media și  jurnaliștilor. Aici veți găsi diverse analize despre modul în care mass-media relatează subiectele de interes  public.

Departamentul Advocacy și Producție (DAP) va produce zece spoturi video pentru organizația Keystone Moldova, despre persoanele cu dizabilități și integrarea lor în societate. Materialele video vor fi difuzate la trei televiziuni.

DAP va produce și un spot video pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin care vor fi explicate beneficiile semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE.  

Departamentul Politici şi Legislaţie Media  va organiza un training pentru jurnaliști în cadrul proiectului „Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media în Republica Moldova”, unde jurnaliștii vor fi instruiți în ceea ce privește legislația națională mass-media, cum trebuie să scrie astfel încât să nu fie acuzați de defăimare. În special, se va pune accent pe accesul la informație al jurnaliștilor, cum trebuie să fie redactată cererea de obținere a informației, unde trebuie să fie depusă, modul în care informațiile primite pot fi utilizate în reportajele și articolele lor.

Va continua să monitorizeze situația mass-media din Republica Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative la acest capitol. La fel va continua să acorde asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.

În luna iunie studenţii SSAJ vor finaliza stagiul practic la instituţiile de presă din Chişinău. Timp de patru săptămâni ei au „furat” meserie de la reporteri şi editori de la posturi TV, radio, ziare şi publicaţii on-line. Anul academic de studii 2013 – 2014 se va încheia la sfârşitul lunii cu ceremonia de înmânare a certificatelor de absolvire. La eveniment vor participa studenţii, instructorii, manageri de presă, potenţiali angajatori.

De asemenea, în luna iunie va demara etapa a doua a campaniei de admitere pentru anul de studii 2014 – 2015. Detalii despre condiţiile de admitere pot fi găsite pe pagina www.scoaladejurnalism.md.

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană; Ambasada SUA în Moldova; Ambasada Olandei la Kiev, prin intermediul Programului MATRA;  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); European Endowment for Democracy (EED), etc.