02 Mai 2019
1129 de afişări
Tradițional, luna mai debutează cu Zilele Libertății Presei, un eveniment organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și organizațiile de media partenere. Pe parcursul lunii, CJI va veni cu o suită întreagă de activități la care vă invităm să participați.
- Astfel, pe 3 mai, începând cu ora 10:00, va avea loc tradiționala conferință de presă de lansare a Memoriului privind libertatea presei în Republica Moldova (Casa Presei, str. Pușkin 22, of. 446). Iar la ora 11:00 vă invităm la un flashmob în fața Parlamentului Republicii Moldova, unde vom expune și panoul Inamicii Presei.
- La începutul lunii, CJI va face publice rezultatele concursului din Programul „Vecinii” și va anunța cine sunt autorii de materiale transfrontaliere selectați. De asemenea, va fi lansat un nou pachet multimedia „Moldova Plus” la tema Dialogul multietnic în Moldova, realizat de Locals.md.
- În perioada 29-30 mai, jurnaliștii din presa scrisă, online, radio sau TV vor participa la Programul de instruire „Violența în familie – cum informăm fără să dăunăm?”, organizat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Jurnaliștii vor învăța cum să documenteze astfel de subiecte și cum să scrie despre violența în familie în mod echidistant, responsabil și cu respectarea normelor deontologice.
- Portalul Media-azi.md va reflecta evenimentele din mass-media în știri și reportaje. Ca și până acum, în cadrul rubricii How to, experți din țară și de peste hotare vor prezenta noi tehnici și instrumente de lucru, utile pentru jurnaliști. În comentariile de miercuri vom aborda subiecte de actualitate – de exemplu, cum să aducem online-ul în albia normalității sau ce ar trebui să facă și nu face Consiliul de Supraveghere al Teleradio-Moldova pentru a deveni o instituție transparentă.
- Mediacritica.md va publica un tutorial digital despre platformele de productivitate care îi pot ajuta pe tineri să-și organizeze mai bine activitatea la facultate sau la școală. De asemenea, Mediacritica.md va continua să monitorizeze presa la capitolul manipulare și propagandă, iar rezultatele se vor regăsi în studiile de caz publicate pe site.
- Departamentul Politici și Legislație Media va difuza Buletinul Legislativ nr.95 pentru lunile martie – aprilie 2019. Vom continua să urmărim situația legislativă din sfera mass-media și vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, vom prezenta, în fiecare zi de vineri, pe portalul Media-azi.md rubrica „Juristul Presei”, cu răspunsuri la întrebările de ordin juridic ale jurnaliștilor.
- În luna mai, la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se va ține ultimul curs din anul de studii 2018-2019 – Jurnalismul comunitar. Studenții vor vizita o localitate din Moldova și vor realiza un ziar despre și pentru locuitorii acesteia. Alături de ei se vor afla instructorii Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) și Angela Ivanesi, designer - machetatoare. Vor urma Zilele Carierei. Tinerii se vor întâlni cu managerii mai multor instituții media din ţară pentru a afla despre ofertele de angajare, salarii şi alte oportunităţi.
- Din 13 mai, studenții ȘSAJ vor începe să lucreze la proiectele finale, pe care le vor prezenta public pe 31 mai.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Suedia, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID, UK aid și Internews.