Eşti aici

Agenda CJI pentru luna mai

01 Mai 2020
1163 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) începe luna mai cu tradiționala campanie dedicată Zilelor Libertății Presei. Vă invităm să vă alăturaţi evenimentelor noastre pentru a susţine împreună libertatea presei în Republica Moldova!
 
  • Pe 3 mai, CJI va lansa Zilele Libertăţii Presei sub sloganul Interesul public bate „starea de urgenţă”. Cu acest prilej, CJI va publica o petiţie la adresa autorităţilor cu îndemnul să asigure transparenţa actului decizional şi să respecte interesul public; va organiza un flashmob online; va crea un grup pe Facebook, cu îndemnul „Susținem Presa!” şi va lansa Cartea Albă a mass-media.
  • Profesorii de liceu vor fi invitați la prima instruire online în domeniul educației media, care va avea loc în perioada 29-30 mai 2020. La training vor participa 15 profesori care doresc să-şi perfecţioneze abilităţile de predare a disciplinei Educaţie pentru media şi vor alege acest curs opțional în anul de studiu 2020-2021.
 
  • În cadrul proiectului „Consolidarea independenței media în Europa și Eurasia” vor fi organizate consultații online pentru cinci instituții media locale privind planificarea conținutului și crearea unui plan de afaceri pe timp de criză.
 
  • Portalul Media Azi va urmări în continuare evoluțiile din domeniul mass-media prin știrile publicate zilnic, de rând cu analize și comentarii. În contextul Zilelor Libertății Presei, Alina Radu va semna un comentariu-reflecție la subiect. Vom avea în vizor și efectele pandemiei de Covid-19 asupra breslei, bunăoară, impactul crizei asupra sănătății mintale a jurnaliștilor sau consecințele pentru piața publicitară. De pe site nu vor lipsi nici tradiționalele emisiuni.
 
  • În această lună, pe portalul Mediacritica va fi lansat un raport de monitorizare a 12 instituții media din Republica Moldova, în baza a  cinci studii de caz publicate anterior. Cercetarea va scoate la iveală în ce măsură redacțiile au respectat etica și deontologia jurnalistică și ce abateri au admis în reflectarea evenimentelor de interes public. De asemenea, va fi publicată o analiză care vizează în ce mod pandemia a schimbat tendințele pe social media. Vor fi actualizate și rubricile tradiționale Media în vizor, Filtrează informația sau Acțiuni.
 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, răspunsuri la întrebările de ordin legal ale jurnaliștilor veți afla în rubrica „Juristul Presei”.
 
  • Luna mai este ultima lună de cursuri la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Primul curs, Jurnalism pe teme politice și de afaceri externe, se va desfășura în perioada 4-8 mai și va fi predat de Mădălin Necșuțu, redactor-șef la Evenimentul zilei și corespondent pentru Balkan Insight. Studenții vor învăţa despre sistemul politic din ţară, actori politici şi relaţiile dintre aceştia, politici naţionale şi regionale, instituţii europene şi internaţionale.

  • Al doilea curs, Jurnalism în situații de criză, va fi organizat în zilele de 11-15 mai. Cel care le va vorbi tinerilor despre implicațiile mass-mediei, forma și conținutul jurnalistic în timpul crizelor, dar și cadrul etico-legal al meseriei, va fi renumitul jurnalist român Cătălin Gomboș, corespondent de război în Irak și Afganistan între 2003 și 2008; corespondent Radio România în Republica Moldova (2009-2012).

  • Între 18-22 mai, studenții/tele ȘSAJ vor urma cursul de Jurnalism pe teme sociale cu Elena Cioina, editoră a platformei E-Sănătate.md, unde vor afla mai multe despre instituţiile sociale şi arealul subiectelor cu caracter social, vor cunoaşte ce este responsabilitatea socială a jurnaliştilor, care este impactul materialelor cu tematică socială şi cum pot fi abordate temele delicate.

  • Ultima săptămână a lunii va fi consacrată cultivării limbii române - un curs la care viitorii specialiști își vor îmbunătăți abilitățile de scriere în limba română, iar Cristina Leva îi va ghida în redactarea materialelor jurnalistice.

  • Toate cursurile se vor derula online și sunt deschise tuturor celor interesați de media.

  • Luna mai va fi de asemenea marcată de campania de admitere pentru noul an de studii 2020-2021. Detalii pe scoaladejurnalism.md.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Suedia, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK Aid și Internews.