Eşti aici

Agenda CJI pentru luna martie

02 Martie 2018
1101 afişări
În luna martie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă propune o agendă diversă, care include programe de instruire cu participarea unor experți internaționali, o amplă analiză a legislației din domeniul media, precum și o serie de tutoriale digitale și alte materiale video pe subiecte de actualitate.

La începutul lunii, va fi lansat ultimul pachet multimedia Moldova plus Mediu, în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare în Moldova, Ucraina și Georgia”. Un raport privind evaluarea produsului media prin prisma respectării echilibrului de gen în Moldova va fi prezentat în cadrul campaniei „Presa echilibrează genul”.

Unul din evenimentele cele mai așteptate de jurnaliști din această lună este programul de instruire „Tehnici inovative pentru jurnalism de calitate”, organizat de CJI în colaborare cu the Balkan Investigative Reporting Regional Network, care se va desfășura timp de două zile (16 și 17 martie). Invitați să modereze acest training, experții Timothy Large și Marija Ristic vor pune la dispoziția participanților un șir de instrumente și tehnici inovative pentru elaborarea unor materialelor jurnalistice de calitate.

Un alt training, la care de asemenea s-au înregistrat mai mulți jurnaliști, va fi susținut în cadrul proiectului MEDIA-M. Instruirea la tema „Vizualizarea de date – cum facem atractivă informația monotonă” este programată pentru 23 – 24 martie, iar în calitate de moderator a fost invitat expertul Andrey Misyurev, din Sankt-Petersburg. Participanții vor învăța să utilizeze noi instrumente de vizualizare a datelor pentru a face materialele jurnalistice mai atractive publicului.

Pe parcursul lunii martie, tot în cadrul proiectului MEDIA-M, va fi lansat și cel de-al doilea atelier video de tip „master class”, care va fi publicat pe canalul Youtube al CJI. Cursul online realizat de experta din Letonia Solvita Denisa-Liepniece, va aborda subiectul identificării știrilor false în media și va informa despre bazele fact-checking-ului și metodele de verificare a autenticității informației.

Evenimentele din mass-media vor fi reflectate de Portalul Media-azi.md. Pe această platformă informațională veți putea regăsi, pe lângă știrile interne și externe, rubrica de comentarii, care va găzdui opiniile unor jurnaliști și experți media despre funcțiile radiodifuzorului public sau despre încălcarea prevederilor Articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului privind dreptul la libertatea de exprimare, despre nerespectarea de către funcționarii publici a Legii privind accesul la informație și altele asemenea. În cadrul rubricii de interviuri, vom discuta despre realitățile din mass-media cu diverși profesioniști din domeniu.

Portalul Mediacritica.md va continua să acorde o atenție deosebită educației consumatorilor media. În luna martie, portalul va lansa un nou raport de monitorizare privind manipularea și propaganda internă. În rând cu subiectele de actualitate, pe site-ul Mediacritica.md veți putea urmări tutoriale despre educația digitală și ABC-uri video despre jurnalismul cetățenesc. În plus, până la sfârșitul lunii Mediacritica.md va lansa platforma sa de educație media, unde veți găsi atât manualul și curriculum-ul școlar, cât și diverse jocuri interactive, quiz-uri, video-uri și articole utile.
Departamentul Politici și Legislație Media va publica Raportul de analiză a cadrului legislativ cu privire la mass-media. Totodată, vom continua să urmărim situația legislativă din acest domeniu și, în caz de necesitate, să oferim consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. Tot în martie va fi publicat și Buletinul legislativ nr. 88 pentru lunile ianuarie-februarie 2018.

Prima lună de primăvară readuce la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism cursul de Jurnalism politic. Împreună cu instructoarea Alina Țurcanu, editoră la Radio „Europa Liberă”, studenții vor discuta despre drepturile și obligațiile presei în procesul electoral, despre relația cu sursele și vor afla care sunt particularitățile unui articol politic reuşit. Va urma modulul „Jurnalismul internațional și european” care va aborda rolul mass-mediei în reflectarea următoarelor subiecte: Integrarea Europeană, rolul și funcțiile instituțiilor europene, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb cu UE. În lucrul lor, studenții vor fi ghidați (și ajutați) de directoarea ȘSAJ, Sorina Ștefârță. În jumătatea a doua a lunii va începe unul dintre cele mai captivante și complexe cursuri – Jurnalismul de investigație, împreună cu directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, și cu jurnalistul de investigație Victor Moșneag.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina CJI www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.