Eşti aici

Agenda CJI pentru luna septembrie

01 Septembrie 2015
1362 de afişări

În luna septembrie, în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) se regăsesc mai multe activități: programe de instruire, campanii media, cluburi de presă, etc.

Pe parcursul lunii, CJI va organiza mai multe evenimente publice menite să aducă în vizor legea privind accesul la informație și necesitatea de a fi îmbunătățită pentru ca jurnaliștii să-și poată exercita nestingherit meseria.
CJI va continua campania ”Presa nu urăște!”, care încurajează jurnaliștii să-și facă meseria profesionist, să scrie corect și obiectiv despre reprezentanții diferitelor categorii dezavantajate și minorități, fără să promoveze stereotipurile ori să instige la ură. În acest sens, va fi organizat și un curs de instruire pentru jurnaliștii din media online, axat pe abordarea profesionistă a subiectelor sensibile și moderarea conținutului online, astfel încât acesta să nu promoveze discursul de ură.
În această lună, CJI va oferi posibilitatea altor 15 comunicatori să participe la cea de-a treia instruire în comunicare, unde vor învăța tehnici și instrumente de promovare organizațională. Tot in septembrie, CJI reia ședințele Clubului de Presă, care vor întruni jurnaliști, experți media, reprezentanți ai societății civile pentru a discuta subiecte precum: accesul la informație și educația incluzivă.

Departamentul Media-Azi şi Cercetare va reflecta principalele evenimente din mass-media în știri, interviuri și analize. Problemele presei naționale vor fi abordate , săptămânal, la rubrica Comentarii.
La 1 septembrie Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism îşi deschide uşile pentru cea de-a X-ea promoţie de studenţi. Este un an jubiliar pentru şcoală, iată de ce anul de studii 2015-20106 promite a fi unul interesant, cu multe noutăţi, dar şi provocări. Cincisprezece tineri şi tinere vor învăţa timp de zece luni, în regim de redacţie, standardele şi practicile jurnalismului occidental şi felul în care acestea pot fi implementate în jurnalismul din Republica Moldova. În prima lună de studii viitorii reporteri vor afla totul despre ce este şi cum se scrie o ştire, un interviu, vor face multe poze la cursul de fotojurnalism şi vor scrie articole lungi.

Vă reamintim, că CJI acordă, fără plată, asistenţă juridică jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei mass-media.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe FacebookCentrul pentru Jurnalism Independent și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american,  Fundația Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, etc.