Eşti aici

Anul 2013 la CJI

30 Decembrie 2013
1189 de afişări

Centru pentru Jurnalism Independent (CJI) a avut un an bogat în evenimente şi proiecte interesante cu realizări notabile. Pe lângă activităţile pe care le desfăşoară
în mod tradiţional, în acest an CJI a venit cu noutăţi: portalul Media Azi, produse multimedia, instruire pentru jurnalişti în domenii noi şi, nu în ultimul rând, Caravana CJI, prin care am reuşit să stabilim un dialog cu studenţii şi profesorii de la facultăţile de jurnalism.
 
Jurnalişti din presa locală şi naţională au participat la programele de instruire organizate de CJI axate pe: jurnalism online, jurnalism de date, accesul la informaţie, jurnalism civic, abordarea genului în mass-media, etc. De asemenea, şi în acest an, CJI a venit cu activităţi utile destinate jurnaliştilor din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri, cum ar fi programe de stagii, training-uri, etc.
 
Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat situația mass-media din Republica Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative la acest capitol. De asemenea, a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și jurnaliștilor.
 
Echipa Departamentului de Advocacy şi Producţie a reuşit să realizeze 21 de proiecte în 2013. În mare parte, acestea vizează diferite aspecte/probleme din viața jurnaliștilor, cum ar fi solidaritatea între colegi, conflictele etice, încrederea publicului în jurnaliști, accesul la informație. Celelalte producţii au fost iniţiative ale CJI sau prestări de servicii.
 
Pe domeniul cercetării, CJI a reuşit să lanseze în acest an două studii privind libertatea presei în spaţiul Parteneriatului Estic, în care presa autohtonă a fost evaluată ca fiind parţial liberă, deşi Moldova se află în fruntea clasamentului celor şase ţări. Un alt proiect al CJI, prin care ne-am propus să adunăm în acelaşi loc ştiri despre media, instrumente pentru consumatorii de media, studii şi monitorizări, dar şi informaţii despre CJI, a devenit realitate în vara anului 2013. Noua „identitate virtuală” a CJI se numeşte Media-azi.md, un portal pentru jurnalişti şi public în aceeaşi măsură.
 
CJI a monitorizat procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în 2012. Rezultatele monitorizării, dar şi alte studii pot fi găsite pe portalul CJI – www.media-azi.md- la rubrica Publicaţii.
 
Tradiţional, în luna mai, CJI a marcat, împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale, „Zilele Libertăţii Presei”.
 
În septembrie, CJI a lansat Caravana CJI, activitate prin care ne-am propus să consolidăm relaţiile de colaborare cu instituţiile de învăţământ superior din ţară.
 
La final de an, CJI a reunit colegii de breaslă din toată ţara, în cadrul unui eveniment devenit deja o tradiţie frumoasă – gala anuală a Clubului de Presă, activitate în care au fost premiați jurnaliştii anului 2013.
 
CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din 1995.
 
În 2013, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ) şi-a continuat activitatea de instruire a noii generații de jurnalişti, cu abilităţi tehnice diverse şi cu o conştiinţă etică dezvoltată. Astfel, în iunie 2013, cea de-a şaptea promoţie a Şcolii a completat rândurile reporterilor în cadrul instituţiilor de presă din republică: posturile de televiziune PRO TV şi Publika TV, Radio Chişinău, Ziarul de Gardă, Ziarul Naţional şi Evenimentul Zilei. La 2 septembrie 2013 au început cursurile pentru noii studenţi.
 
Pentru a afla mai multe despre activităţile CJI, vizitaţi www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md, pagina şi grupul CJI pe Facebook.