Astfel, jurnalişti din presa locală şi naţională au participat la diverse programe de instruire organizate de CJI, axate pe teme cum ar fi abordarea echilibrată a genului în mass-media, realizarea corectă și profesionistă a subiectelor de interes public etc. Ca și în anii precedenți, au beneficiat de susținerea CJI și jurnaliştii din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri, care au fost antrenați în diferite programe de stagii, training-uri, proiecte comune.
În 2014, CJI și-a extins beneficiarii printru-un proiect destinat exclusiv consumatorilor de media, care promovează educația mediatică în rândul tinerilor. Peste 400 de liceeni au participat la lecțiile de educație mediatică desfășurate în Chișinău, Ialoveni, Criuleni, Anenii-noi, Leova, Hâncești, Nisporeni, Căușeni și alte localități.
CJI a continuat să organizeze tradiționalele întâlniri ale Clubului de Presă, unde mai mulți jurnaliști, studenți, reprezentanți ai societății civile și publicul larg au discutat despre procesul de integrare europeană și semnificațiile acestuia pentru țara noastră.
Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat constant evoluția legislației mass-media, precum și abuzurile împotriva reprezentanților presei, luând atitudine în situațiile grave prin intermediul unor declarații. De asemenea, CJI a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și reprezentanților acestora. Departamentul a mai organizat instruiri pentru jurnaliști pe aspecte legale ce țin de obținerea informațiilor de interes public. În scopul de a informa jurnaliștii și instituțiile media despre cele mai noi modificări legislative din domeniu au fost elaborate șase buletine legislative.
Pe segmentul de cercetare CJI a elaborat și a lansat Peisajul Mediatic pentru anul 2013 și trei Indici ai Libertății Presei în Țările Parteneriatului Estic. Potrivit acestora, în anul 2014 presa din Moldova a obținut indicele șase din șapte, acumulând între 1280 și 1320 de puncte. De asemenea, împreună cu alte organizații de media, CJI a monitorizat comportamentul mass-media în campania electorală.
Departamentul Media-Azi şi Cercetare a menținut în vizorul său evenimentele care au avut loc pe parcursul anului în mass-media autohtonă și internațională. Toate acestea au fost reflectate în știri, comentarii și interviuri publicate pe Portalul Media Azi. Subiectele abordate de Media Azi au vizat în temei principalele probleme ale presei pe care le-a ridicat CJI în anul 2014: transparența proprietăților mass-media, accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului, dezbaterea unor proiecte de legi privind modificarea legii audiovizualului, promovarea accesului liber la informație și a libertății de exprimare etc. Începând cu luna octombrie, Portalul Media Azi a inaugurat o rubrică de comentarii despre respectarea standardelor europene în mass-media națională. În decursul ultimelor trei luni ale anului a fost inaugurată și o rubrică de interviuri cu personalități din domeniu, care își propune să aprofundeze subiectele abordate în știri și comentarii prin intermediul unui dialog direct cu cei mai buni reprezentanți ai breslei sau cu factori decidenți în materie de mass-media.
Echipa Departamentului de Advocacy şi Producţie a realizat mai multe proiecte video, care pot fi vizionate pe portalul Media Azi. Acestea aduc în prim-plan istorii de succes ale femeilor din Moldova, promovează ideea de integrare europeană, reflectă anumite fenomene cu care se confruntă în prezent societatea etc.
Tot în 2014, CJI a organizat două evenimente tradiționale menite să solidarizeze breasla jurnalistică, să apere libertatea presei și să promoveze jurnalismul de calitate - „Zilele Libertăţii Presei” (în luna mai) și Gala anuală a Clubului de Presă, activitate în care au fost premiați jurnaliştii anului (în luna decembrie).
CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din anul 1995.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) şi-a continuat, în 2014, activitatea de instruire a noii generații de jurnalişti. Astfel, în luna iunie, cea de-a opta promoţie a Şcolii a completat rândurile reporterilor în cadrul instituţiilor de presă din republică: posturile de televiziune Pro TV, Jurnal TV şi Realitatea TV, Radio Europa Liberă, Ziarul de Gardă, Timpul, Unimedia. În anul academic 2014-2015, au fost admiși 13 studenți.
Pentru anul 2015, CJI își propune, la fel, să desfășoare noi proiecte și activități care vor contribui la afirmarea unei prese independente și a unui jurnalism profesionist în țara noastră.
Pentru a afla mai multe despre activităţile CJI, vizitaţi www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md, pagina şi grupul CJI pe Facebook.