Eşti aici

Banca Mondială și Ambasada Suediei propun soluţii pentru modernizarea sistemului de termoficare (SACET)

27 Noiembrie 2013
2341 de afişări

Fuzionarea Termocom-ului şi CET-urilor într-o singură companie trebuie să se producă până la sfârşitul anului 2013 şi acest subiect ar trebui să fie unul prioritar pe agenda politică a Guvernului, Primăriei şi a tuturor părţilor interesate. În caz contrar există riscul ca mii de chişinăuieni să fie afectaţi, consideră dna Ingrid Tersman, Ambasadoarea  Suediei în Moldova şi dl Abdoulaye Seck, Managerul de ţară al Băncii Mondiale. 

La o şedinţă a Clubului de Presă organizată de CJI, la 25 noiembrie, dna Ingrid Tersman a declarat că 160 de mii de locuitori din capitală, care nu au nicio sursă alternativă de încălzire, sunt în pericol să rămână fără căldură din cauza sistemului învechit şi ineficient de asigurare cu energie termică. „Este adevărat, preţul la energia termică nu va scădea în viitor, dar trebuie să reducem din ineficienţa consumului de energie, care afectează în primul rând oamenii simpli”, a menţionat Ambasadoarea Suediei în Moldova, Ingrid Tersman.

Referindu-se la situaţia actuală a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, Abdoulaye Seck, Managerul de ţară al Băncii Mondiale, a spus că situaţia financiară a Termocom-ului este una foarte dificilă cu un volum de datorii de 138 mln de dolari faţă de CET-1, CET-2 şi Moldovagaz, fiind în incapacitate de a atrage investiţii. Din această cauză sistemul termoenergetic vechi şi ineficient din capitală are o rată de rupturi în reţea de 10 ori mai mare decât sistemele moderne.

Pentru reformarea SACET din Chișinău, reprezentanţii comunităţii internaţionale au propus mai multe soluţii în cadrul unor studii analitice, cea optimă fiind fuzionarea CET-urilor şi Termocom într-o singură companie, în scopul creşterii eficienţei producerii şi consumului de energie termică, precum și pentru asigurarea viabilității financiare a companiei. Cât despre viabilitatea financiară a viitoarei companii, aceasta urmează să fie discutată de Guvern, Primărie şi toate părţile implicate în acest proces.

În acest context, Dumitru Budianschi, director de programe Expert-Grup a explicat că această problemă rezidă în procesul care este orientat spre producător, şi nu spre consumator. De aceea, expertul a recomandat reformarea sistemului printr-un parteneriat între consumatori, Guvern şi municipalitate.

Strategia de Parteneriat cu Țara a Băncii Mondiale prevede un volum total de finanțare de 570 mln de dolari SUA în următorii 4 ani. În cadrul proiectului propus de îmbunătățire a eficienței SACET sunt planificate investiții de 40 mln de dolari SUA pentru modernizarea de echipamente și rețele, trecerea de la puncte termice centrale la puncte termice individuale, și o Garanție Parțială de Credit în sumă de 80 mln de dolari SUA pentru restructurarea datoriilor. „Însă acest lucru se va întâmpla doar atunci când Guvernul va demonstra voinţă politică şi implicare în lupta împotriva corupţiei”, a concluzionat Abdoulaye Seck, Managerul de ţară al Băncii Mondiale.

Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a fost abordat şi într-un articol de opinie semnat de Ingrid Tersman, Ambasadoarea  Suediei în Moldova şi dl Abdoulaye Seck, Managerul de ţară al Băncii Mondiale, disponibil aici.

Clubul de presă a fost organizat de CJI la iniţiativa Băncii Mondiale şi a Ambasadei Suediei în Republica Moldova.