Eşti aici

Beneficiarii proiectului privind educația mediatică recomandă jurnaliștilor să fie corecți, buni profesioniști și să respecte normele deontologice

19 August 2016
1334 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent a invitat beneficiarii proiectului ”Promovarea educației mediatice și a standardelor profesioniste în presă pentru un public informat” la o întâlnire de totalizare a rezultatelor proiectului implementat de CJI în perioada martie-august 2016. La eveniment au participat elevi și profesori care au asistat la lecțiile de educație mediatică, precum și  jurnaliști prezenți la trainingul Norme etice şi practici jurnalistice actuale. Întâlnirea a fost moderată de experta media Viorica Zaharia, de asemenea, implicată în proiect.

Elevii  din satele Văsieni, raionul Ialoveni, Cărpineni, raionul Hâncești și de la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Chișinău au povestit cum aplică în mod practic cunoștințele acumulate în cadrul lecțiilor de educație mediatică, accentuând faptul că se informează din mai multe surse și citesc știrile din diverse perspective. Profesorii prezenți au menționat actualitatea temei, deoarece acum informația vine de peste tot și chiar școala îndeamnă tinerii să se documenteze din presă atunci când discută unele subiecte de actualitate. Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului ”Vasile Alecsandri” din Chișinău, care predă istoria, susține că lecțiile de educație mediatică i-au fost foarte utile în acest sens, ajutând-o să-i învețe pe elevi să se descurce în noianul de știri, fără a fi manipulați.

Chiar dacă a fost o lecție de totalizare a materiei studiate, din cadrul ei nu au lipsit exercițiile practice. Experta media Viorica Zaharia i-a rugat pe participanții la întâlnire să analizeze două știri sub aspectul structurii, unghiului de abordare a informației și, bineînțeles, al corectitudinii faptelor. Elevii au identificat ”urmele” de manipulare și alte lacune din știri, venind cu sugestii pentru îmbunătățirea materialelor jurnalistice.

La final, participanții au fost îndemnați să elaboreze câteva recomandări pentru mass media, astfel încât publicul cititor să poată găsi în presă o informației veridică și cât mai exactă. Potrivit recomandărilor lor, jurnaliștii trebuie să fie echidistanți, profesioniști, receptivi, să respecte deontologia, să nu eticheteze, să se exprime într-un limbaj accesibil și să ofere spațiu mai larg știrilor pozitive. La rândul lor, și jurnaliștii prezenți la întâlnirea de totalizare le-au adresat doleanțele lor, și anume: să coopereze cu jurnaliștii pentru a le oferi informațiile necesare, să filtreze informația pe care o accesează și să diversifice sursele de informare. 

Centrul pentru Jurnalism Independent este prima organizație de media care a inițiat activități de educație mediatică, iar începând cu luna septembrie curent va reveni cu un nou ciclu de lecții de educație mediatică pentru elevii din R. Moldova.  
 
Activitatea este parte a proiectului ”Promovarea educației mediatice și a standardelor profesioniste în presă pentru un public informat” este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI ) în perioada martie-septembrie 2016, cu  sprijinul financiar al organizației  Civil Rights Defenders( Suedia), partener al CJI.