8 mai 2014
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a inițiat Campania ”Vrem acces în parlament!”, invitând jurnaliştii la un flashmob cu sloganul: "Țarcu-i pentru oi, nu pentru noi!". Evenimentul a avut loc în fața sediului Parlamentului R. Moldova. Participanții au semnat o petiție, cerând deputaților să nu le îngrădească accesul la informație.
16 octombrie 2014
CJI a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a readus în vizor problema accesului presei la ședințele parlamentului. ”Chiar dacă deputații lucrează intens în campania electorală, iar jurnaliștii sunt mai puțin interesați de această problemă, oricum noi vom face un portofoliu din acțiunile noastre, pe care îl vom pune pe masă deputaților de legislatură nouă, cu speranța că ei vor fi mai deschiși și nu vor inventa diferite pretexte ca să nu rezolve problema accesului presei în sala de ședințe a parlamentului”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai Parlamentului, dar a dat curs invitației doar vicepreședinta Comisiei Parlamentare pentru mass-media, deputata PL Corina Fusu.
6 noiembrie 2014
Problema s-a aflat pe agenda Clubului de Presă al CJI. Invitații clubului, jurnaliștii Dorin Scobioală și Dumitru Ciorici, au subliniat că ”nu este admisibil ca într-o sală de ședințe a parlamentului să nu fie prevăzut acces pentru presă”. Un alt invitat, juristul Vitalie Zama, i-a susținut pe reprezentanții mass-media: ”Jurnaliștii trebuie să insiste, să le reamintească deputaților despre aceste promisiuni cât mai des, pentru a crea presiune și din partea opiniei publice”, a spus Vitalie Zama.
9 februarie 2015
CJI a lansat un spot video, în care mai mulți jurnaliști au solicitat să le fie respectat dreptul de a-şi desfăşura nestingherit activitatea în parlament, argumentând că libertatea presei presupune și accesul liber al jurnaliștilor la informație.
4 martie 2015
Portalul Media Azi al CJI a început o campanie de presă, în cadrul căreia experți media, jurnaliști și-au expus opiniile despre condițiile în care activează reporterii acreditați la parlament și necesitatea asigurării unui grad de transparență mai mare din partea deputaților. La campanie au luat parte jurnaliștii Lina Grâu (Europa Liberă), Mihai Țurcanu (Evenimentul Zilei), Maia Visterniceanu (Realitatea tv), Speranța State (PRO TV Chișinău), Nadea Roșcovanu (Jurnal de Chișinău), Eduard Maciac (Radio Moldova), Anișoara Loghin (PRO TV Chișinău), Cornelia Cozonac (Centrul de Investigații Jurnalistice), Anastasia Nani (Anticoruptie.md) și alții. Toți participanții au solicitat parlamentului soluționarea urgentă a problemei.
4-8 mai 2015
În cadrul Zilelor Libertății Presei, CJI a colectat semnături pentru cea de-a doua petiție, în care semnatarii le-au reamintit guvernanților că limitarea accesului presei la lucrările plenului parlamentului, precum și desfășurarea activității jurnaliștilor acreditați la parlament într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă este o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare, a dreptului la muncă și contravin principiului transparenţei procesului decizional.
27 octombrie 2015
Subiectul a fost abordat și la primul Forum Mass-Media din Moldova. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul evenimentului că ”nu a fost o decizie ușoară” (aceea de a nu permite jurnaliștilor accesul la ședințele plenare - n.n.), dar că deputații sunt dispuși să îmbunătățească condițiile de lucru pentru jurnaliștii acreditați la parlament, de exemplu, să le ofere cafea, sau locuri de parcare pentru bicicliști.
25 februarie 2016
CJI a reluat Campania ”Vrem acces în Parlament!” în scopul de a sensibiliza deputații față de îngrădirea accesului jurnaliștilor la ședințele în plen. Întrucât încă în anul 2014, un deputat declarase în plenul Parlamentului că pentru rezolvarea acestei chestiuni era nevoie de ”mutarea cablurilor”, CJI și-a reînnoit protestele din fața parlamentului cu următorul mesaj: ”Dacă de vină este lipsa de cabluri, Centrul pentru Jurnalism Independent vă oferă 15 metri de cablu, pentru a soluționa problema”. Mesajul CJI și cei 15 metri de cablu au fost transmise Cancelariei Parlamentului.
3 martie 2016
La Parlament a avut loc un protest inedit: mai mulți reprezentanți ai societății civile și ai mass-media au intrat în sala de şedinţe, cerând deputaților să asigure accesul liber al jurnaliștilor acreditați (reporteri și cameramani) la ședințele plenare. A fost convocată în procedură de urgență ședința Biroului Permanent la care s-a decis crearea unei comisii mixte, formate din reprezentanți ai Parlamentului, societății civile și presei, care urma să identifice soluțiii tehnice pentru accesul presei în parlament.
9 martie 2016
Grupul de lucru privind asigurarea accesului presei în sala de ședințe a Parlamentului s-a întrunit în prima şedinţă. La discuții au participat reprezentanți ai societății civile, mass-media și ai Parlamentului. Comisia, formată cu o săptămână în urmă, a discutat despre soluțiile tehnice: alocarea unui spațiu special în sala de ședințe, amplasarea mai multor camere, păstrarea transmisiunilor live etc.
16 martie 2016
Vicepreședinta Legislativului, Liliana Palihovici, a declarat presei, după ședința Biroului Permanent că „de principiu” spațiul a fost identificat, acceptat și cameramanii ar putea avea acces în sala de ședințe. Deputații au solicitat jurnaliştilor să facă propuneri cu privire la modificarea Regulamentului de acreditare, care, la acea dată, nu permitea accesul cameramanilor în sala de şedinţe în plen.
29 martie 2016
Centrul pentru Jurnalism Independent a expediat o nouă Petiție, de data aceasta adresată Parlamentului, Președinției și Guvernului. Semnatarii le-au reamintit guvernanților: limitarea accesului cameramanilor la lucrările plenului parlamentului este o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare, a dreptului la muncă și contravine principiului transparenţei procesului decizional.
13 aprilie 2016
Biroul Permanent a acceptat toate propunerile și recomandările formulate de reprezentanții societății civile și mass-media în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru comun și a dat undă verde cameramanilor în sala de ședințe a parlamentului. Astfel, parlamentul a avut nevoie de 705 zile (8 mai 2014-13 aprilie 2016) pentru a soluționa problema accesului liber al presei la ședințele în plen. Amintim că mandatul de deputat este de patru ani.
Pe parcursul celor doi ani, Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat proteste în fața sediului parlamentului, în zilele când aveau loc ședințele în plen ale deputaților, de fiecare dată instalând gardul ”Țarcul presei”, un simbol al limitării accesului la informație, care a însoțit toate manifestațiile de protest din cadrul Campaniei ”Vrem acces în Parlament!”.