Eşti aici

Campanie de advocacy a CJI pentru modificarea legii privind accesul la informație

10 Septembrie 2015
1911 afişări

În cadrul unei dezbateri publice, care s-a desfășurat, ieri, 9 septembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a continuat campania sa de advocacy pentru modificarea legii cu privire la accesul la informație. Experți media, jurnaliști, deputați și juriști prezenți la eveniment au dezbătut  amendamentele propuse și au venit cu recomandări.
Reproducem în continuare principalele teze expuse în cadrul  Mesei Rotunde.

Alina Radu, jurnalistă
“Cred că fiecare reporter, în fiecare zi are dificultăți în obținerea unor informații. Este deranjant acest fapt în epoca când toate instituțiile publice, din resurse publice, au pagini web, au calculatoare și au baze de date electronice, unde noi ca și reporteri am putea să avem acces la toate informațiile de care avem nevoie. Realitatea este alta, noi încă suntem nevoiți să trimitem solicitări de informație și ne confruntăm cu un sentiment de frustrare când nu primim acces la informațiile de care avem nevoie.
Concluziile sunt foarte bune în acest studiu și în aceste modificări. Eu consider că pe alocuri trebuie privite și mai atent și dacă ar fi să revenim la Parlament, poate să revenim cu o varianță mai ajustată”.

Ion Bunduchi, director executiv APEL
“Salutăm această inițiativă de modificare a legii și cred că este un argument suficient să solicităm alți termeni de furnizare a informației, mai ales că trăim într-o eră informațională și această informație nu mai trebuie căutată prin arhive, dar este la îndemână. Reducerea termenelor de furnizare a informației o susținem plenar, ca de altfel și înăsprirea sancțiunilor pentru furnizarea cu întârziere a informației sau a unor informații eronate.
Este o problemă stringentă și ar fi foarte bine să înțelegem noi, funcționarii și jurnaliștii, că nimeni nu poate fi proprietar al informației de interes public. Și dacă pornim de la această înțelegere atunci poate mai ușor ajungem la acel echilibru, ca atunci când solicităm o informație de interes public să o avem la timp. Și nu pentru că acesta ar fi un moft al jurnalistului, dar pe noi, pe fiecare dintre cetățeni, ne interesează să avem informații cât mai operative”. 

Tatiana Puiu, expertă în legislația media
“Este o problemă, deoarece legislația actuală prevede adresarea fie în formă verbală, fie în formă scrisă la furnizorul de informații  pentru a obține o informație de interes public. În asemenea circumstanțe, jurnalistul ca și prim pas solicită o informație în formă verbală, dar primește refuz, deoarece legislația actuală prevede ca orice cerere să fie înregistrată conform Legii cu privire la registre. Este o practică inacceptabilă. Deja demult, în statele UE, inclusiv în România, încă din 2001, se operează cu o lege care oferă jurnaliștilor dreptul să obțină verbal informația, în decurs de 24 de ore. Consider că aceasta ar fi trebuit de pus în discuție și în Republica Moldova. Salut propunerile de modificare”.

Eugen Rîbca, expert în legislația media
“Legile se adoptă, pentru că Parlamentul are această funcție de a adopta legi. Dar am uitat de controlul parlamentar. Cred că dacă s-ar face o evaluare separată în domeniul accesului la informație, în domeniul libertății de exprimare, am avea un semnal foarte clar că funcționarii publici inventează tot felul de șmecherii pentru a justifica teza cu care am început: legile se adoptă pentru că trebuie adoptate și nu pentru că trebuie respectate. Există problema controlului parlamentar, dar și frica funcționarului public de a acordă informație fără acordul șefului.
În ceea ce privește proiectul de lege, sper ca acesta să ajungă inițiativă legislativă. Proiectul de lege cu siguranță nu cere cheltuieli financiare și este un avantaj”.
Precizăm, că proiectul a fost prezentat ca inițiativă legislativă de către un grup de deputați în iunie 2014, dar nu a fost examinat de deputați până la expirarea mandatului acestora pe 30 noiembrie 2014. În aceste condiții este nevoie de o nouă inițiativă legislativă.
_____________
Această Masă Rotundă este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.