Era obligat șeful sectorului de poliție să vină la sediul redacției pentru a ne înștiința despre plângere sau este vorba despre o încercare de a ne intimida? Ce drepturi și garanții avem în situația când în privința noastră a fost intentat un proces contravențional?
Răspuns: Potrivit legii, informarea despre existența unei plângeri sau înștiințarea că o persoană trebuie să se prezinte în fața organului competent se face printr-o procedură scrisă. Altfel spus, polițistul era obligat să vă citeze printr-o invitație scrisă expediată, în mod obișnuit, prin poștă ori e-mail.
Deși legea prevede și posibilitatea ca citația să fie înmânată personal de către autoritatea competentă, în cazul de față, polițistul s-a prezentat la sediul redacției doar pentru a înștiința verbal jurnaliștii despre existența unei plângeri. În aceste circumstanțe, comportamentul lui trezește suspiciuni rezonabile de părtinire și poate fi interpretat drept o încercare de a intimida jurnaliștii.
Aducem la cunoștință că, în eventualitatea în care în privința autoarei investigației va fi pornit un proces contravențional, legea îi garantează următoarele drepturi:
- Dreptul la apărare;
- Dreptul de a cunoaște fapta imputată;
- Dreptul de a fi informată în scris despre drepturile sale, inclusiv dreptul de a tăcea, de a nu mărturisi împotriva sa și de a nu-și recunoaște vinovăția;
- Dreptul de a fi audiată în prezența apărătorului (avocatului), dacă acceptă sau cere să fie audiată;
- Dreptul de a lua cunoștință cu materialele din dosar și de a i se elibera, la cerere, în cel mult 24 de ore, copii de pe procesul-verbal;
- Dreptul de a prezenta probe, de a formula cereri și de a solicita audierea martorilor;
- Dreptul de a contesta decizia asupra cauzei;
- Dreptul de a face obiecții împotriva acțiunilor polițistului;
- Dreptul de a fi informată de către polițist despre toate hotărârile ce se referă la drepturile și interesele jurnalistei;
- Dreptul de a ataca acțiunile și deciziile autorităților împuternicite cu soluționarea cauzei;
- Dreptul de a cere despăgubiri pentru prejudiciul cauzat prin acțiunile sau inacțiunile ilicite ale autorității competente să constate contravenția sau să soluționeze cauza contravențională.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.
Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.
Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.