Eşti aici

Ce garanții are o femeie, aflată în concediu de maternitate, că i se va păstra locul de muncă?

02 August 2019
1197 de afişări
Întrebare: Sunt reporteră la o instituție media și mă aflu în concediu de maternitate. Între timp, instituția și-a schimbat proprietarul și în curând urmează să-și schimbe și denumirea. Mă interesează ce garanții am, din punct de vedere legal, că mi se va păstra locul de muncă?

 Răspuns:  Articol 86 din Codul muncii prevede, în alineatul (2), că nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

Conform prevederilor legale, locul dumneavoastră de muncă trebuie să fie păstrat.

În cazul dumneavoastră, contractul individual de muncă nu poate fi desfăcut la inițiativa angajatorului, deoarece instituția nu a fost lichidată.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.