Eşti aici

Ce norme trebuie să respectăm la instalarea camerelor de supraveghere?

22 Februarie 2019
2302 afişări
Întrebare: Pentru securitatea noastră și a celor care ne vizitează, am vrea să instalăm, la intrarea în sediul redacției, camere de supraveghere. Spuneți-mi, vă rog, există anumite prevederi legale de care trebuie să ținem cont în acest caz?
 
Răspuns:  Pentru ca instalarea camerei de supraveghere într-un loc pe unde trec mai mulți oameni să fie legală, trebuie să vă înregistrați la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), într-un Registru public, în calitate de operator de date cu caracter personal.
 
Înregistrarea poate fi efectuată pe adresa www.registru.datepersonale.md, în conformitate cu prevederile art. 23-28 din Legea privind protecția datelor cu caracter personal și Regulamentul Registrului de evidență a operatorilor de date cu caracter personal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 296 din 15 mai 2012.

La fel, trebuie să elaborați un set de reguli interne de securitate, care să corespundă cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1123 din 14 decembrie 2010.

După ce ați parcurs etapele menționate, urmează să amplasați, la un loc vizibil, un aviz scris într-un limbaj accesibil, în care să informați că perimetrul respectiv este monitorizat video. Astfel, orice persoană, care intră în sediu sau trece pe alături, va ști că imaginea ei, colectată prin intermediul mijloacelor tehnice, este prelucrată de un deținător de date cu caracter personal.

Există și alte condiții tehnice, obligatorii la instalarea camerelor de supraveghere, pe care le veți putea găsi în actele normative la care ne-am referit.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.