Răspuns: Litigiile cu privire la libertatea de exprimare prevăd mai multe termene, impuse de lege, care urmează a fi respectate cu strictețe:
- 20 de zile pentru înaintarea cererii prealabile[1] (se calculează de la data la care persoana a aflat sau trebuia să afle despre informația defăimătoare);
- 5 zile pentru examinarea cererii prealabile de către redacție[2];
- 30 de zile pentru depunerea cererii de chemare în judecată[3] (se calculează de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau de la data expirării termenului pentru examinarea cererii prealabile).
Totuși, în situația în care persoana defăimată a omis din motive justificate termenul de 20 de zile pentru înaintarea cererii prealabile, ea poate solicita în instanță repunerea în termen[4].
Pe de altă parte, repunerea în termen nu poate fi solicitată la împlinirea unui an din ziua defăimării[5]. Altfel spus, după scurgerea a 12 luni din ziua în care redacția a publicat articolul, persoana care pretinde că a fost defăimată nu mai este îndreptățită să se adreseze cu o cerere prealabilă și, implicit, nici în instanța de judecată.
Se pare că prevederea care instituie această regulă a fost introdusă de către legiuitor din rațiunea că, în cauzele cu privire la defăimare, o parte considerabilă din sarcina probațiunii[6] îi revine pârâtului (instituției mass-media) și nu reclamantului (persoanei defăimate). Prin urmare, odată cu trecerea timpului, redacția va întâmpina dificultăți să-şi apere poziţia din cauza caracterului perisabil al informaţiei şi imposibilităţii de a păstra perioade lungi de timp informaţiile care stau la baza materialelor jurnalistice.
De altfel, în hotărârea Flux c. Moldovei[7], CtEDO a constatat violarea art. 10 al CEDO[8], care garantează libertatea de exprimare, inclusiv din considerentul că acțiunea în defăimare a fost depusă de către reclamant peste un an de zile de la publicarea articolului.
Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.
Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.