Eşti aici

Centrul pentru Jurnalism Independent a instruit jurnaliștii în Fact-checking

04 Decembrie 2017
2113 afişări
14 jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au fost instruiți pe 2-3 decembrie la subiectul „Fact-checking și prelucrarea datelor”.

Expertele în domeniu – Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent din București și Mariana Rață, reporteră la Anticorupție.md – le-au povestit participanților despre sursele de date deschise și pentru fact-checking existente în Moldova. În ce privește aspectele practice, participanții au învățat să utilizeze instrumentele open data pentru realizarea produselor jurnalistice, să integreze jurnalismul de date în diferite tipuri de media, dar și au aflat cum putem implica publicul în procesul de verificare a datelor.

Potrivit instructorilor, subiectele abordate au o importanță majoră în documentarea materialelor jurnalistice, care ulterior ajung la consumatorul de media. 

„În era digitală, jurnalismul tradițional s-a pomenit sub asediu și de aceea, necesitatea „reinventării” metodelor de prezentare a informațiilor de interes public este stringentă. Jurnalismul de date este o tendință nouă în presa mondială, dar este mai puțin cunoscut și folosit în Republica Modova”, este de părere Mariana Rață.

Jurnaliștii participanți au spus că astfel de instruiri trebuie organizate mai des, mai ales pentru diferite tipuri de media, și asta pentru ca produsele jurnalistice ce sunt publicate sau puse pe post să fie bine argumentate, să conțină date veridice și importante pentru publicul larg.

„La nivel global, falsurile și manipularea informațională au început să capete amploare în ultimii ani, iar Republica Moldova nu face excepție… Într-o lume în care suntem tot mai vulnerabili din punct de vedere informațional, este important să ne punem în aplicare cunoștințele de fact-checking, de acces la datele deschise, de obținere și verificare a informației, astfel încât nu doar să livrăm informații veridice, ci și să putem combate neadevărurile apărute și răspândite în spațiul public”, a spus Mihai Avasiloaie, jurnalist la Agora.md.

„Data Journalism a devenit un instrument utilizat pe larg de către cele mai prestigioase publicații media din lume și cred că a venit timpul când și jurnaliștii din Moldova ar trebui să-l practice. Uneori, unele cifre și statistici pot spune mai multe decât un text întreg, iar noi, jurnaliștii, trebuie să știm să prezentăm aceste informații într-un mod interactiv și dinamic. Pentru aceasta, putem folosi diverse instrumente de vizualizare, cum ar fi hărțile, infograficele, diagramele ș.a. Toate aceste lucruri le-am putut învăța la instruirea la care am participat”, a menționat Diana Bulai, una dintre participante la instruire.

„În cadrul instruirii am obținut noi informații în ceea ce ține de prelucrarea datelor, instrumentelor ce le putem folosi pentru vizualizarea lor. Experții ne-au vorbit și au demonstrat mai multe modele de fact-checking, aș cum baza jurnalismului de calitate o constituie folosirea unor date verificate  și credibile. Toate cele studiate și încercate în cadrul instruirii le voi folosi neapărat în activitatea mea jurnalistică”, consideră Oxana Chihaial, de la Compania GRT din Găgăuzia.

Instruirea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.