Jurnalistul a explicat că o persoană anonimă i-a transmis, la sfârșitul anului 2017, prin aplicația Viber, niște imagini cu un cadavru, informându-l că imaginile respective sunt făcute în fâșia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina și Orhei. Pentru a verifica această informație, jurnalistul l-a contactat pe șeful poliției din Șoldănești care a transmis semnalul Inspectoratului de poliție de la Rezina. Grupul operativ al poliției a verificat locul presupusei crime şi nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile care i-au fost transmise jurnalistului au fost preluate de pe o pagină din Internet şi se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federaţia Rusă.
Urmare a acestei constatări, în ianuarie 2018, Poliţia din Rezina a intentat împotriva jurnalistului Victor Sofroni o cauză penală pentru huliganism, iar în iulie curent Procuratura Rezina a clasat procesul penal, recalificând învinuirea în temeiul prevederilor Codului contravenţional și îl învinuindu-l de „chemarea intenționat falsă a poliției”.
Jurnalistul, care riscă să fie sancționat cu o amendă, nu este de acord cu decizia procurorilor și s-a adresat în instanță pentru a-și apăra drepturile. Centrul pentru Jurnalism Independent s-a oferit să îi asigure asistență juridică, iar cazul acestuia va fi reprezentat în judecată de către avocatul Vitalie Zama.
„Având în vedere că examinarea plângerii extrajudiciare a avut loc fără emiterea unei ordonanțe, așa cum cere norma legală, instanța de judecată a remis materialele cu plângerea jurnalistului înapoi la Procuratura raionului Rezina, pentru emiterea ordonanței și corectarea erorii respective”, ne-a spus Vitalie Zama, după ce a participat la prima ședință în instanță, care a avut loc pe 13 septembrie.
Anterior, ONG-urile de media au calificat motivul intentării acestui proces și încadrarea juridică a pretinsei „contravenții” ca fiind absurde, în condițiile în care jurnalistul Victor Sofroni nu a făcut altceva decât să solicite verificarea de către poliție a unei informații care i-a fost transmisă de persoane necunoscute și au solicitat clasarea dosarului.
Reamintim că Departamentul Politici şi Legislaţie Media al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) oferă gratuit consultații juridice pentru jurnaliști și organizațiile mass-media din Republica Moldova. Astfel, CJI își propune să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor juridice ale mass-media. Solicitanţii pot beneficia de asistenţă juridică de calitate, copii ale actelor legislative în vigoare, informaţii despre alte surse de asistenţă necesară etc.