Eşti aici

CJI a desemnat cinci câștigători ai concursului de materiale video „Ce învăț la Educația pentru media?”

09 Noiembrie 2018
1730 de afişări
Elevii care s-au înscris la concursul de materiale video „Ce învăț la Educația pentru media?”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au fost invitați vineri, 9 noiembrie, la Chișinău pentru a afla rezultatele.
La eveniment au participat și profesorii care au fost implicați în desfășurarea Săptămâna Educației Media. Aceștia au povestit despre impresiile lor și au făcut recomandări pentru edițiile următoare.

Silvia Cricovan, învățătoare la Liceul „Al. Ioan Cuza” din Chișinău, a menționat că Săptămâna Educației Media a fost din start o provocare, dar a reușit să-i facă față  având suportul administrației liceului, elevilor și părinților. „Pe tot parcursul săptămânii am organizat o serie de activități de educație media, care au trezit entuziasmul și curiozitatea elevilor și părinților. Între acestea, aș numi întâlnirea cu jurnalista de la Radio Europa Liberă, Diana Răilean, cu care au discutat despre cum e să fii jurnalist și vizita  la muzeu, unde au văzut cum au evoluat mijloacele media. Tot în această săptămână, copiii au scris un articol pentru ziarul Florile Dalbe. Am avut parte cu toții de clipe foarte productive și creative”, ne-a comunicat Silvia Cricovan.

Valeria Cațer, învățătoare la Liceul „Mihai Eminescu” din Drochia, a evidențiat faptul că Săptămâna Educației Media a reprezentat o oportunitate în plus pentru a discuta despre educația media într-un alt cadru, decât cel didactic. „Pentru a face educația media mai interactivă, părinții au susținut inițiativa de a procura un televizor în clasă. Acum, lecțiile noastre sunt mult mai interesante”, a menționat Valeria Cațer.
 
Participanții la concursul video au avut sarcina de a realiza un video cu durata maximă de 1,5 minute în care să explice diverse aspecte ale educației media, să spună ce înțeleg ei prin educație media, ce au învățat și cum pot utiliza cunoștințele acumulate la lecții. În total, au fost depuse 20 de materiale video, cinci dintre care au fost premiate pentru creativitate și ingeniozitate. Printre acestea se regăsesc:
 
Locul I. Clasa a III-a B, liceul „N. Gogol”, mun. Chișinău 

Locul II. Paula Popovici, clasa a IV-a D, Liceul „Al. I. Cuza”, mun. Chișinău

Locul III. Elena Brehoi, clasa a III-a A, Gimnaziul ,,Mihai Eminescu”, or. Orhei

Locul IV. Clasei a IV-a A, Liceul ,,Mihai Eminescu”, or. Florești  

Locul V. Maxim Stanchevici, clasa a IV-a D, Școala primară Florești.     
 

Săptămâna Educației Media a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada 22-28 octombrie. La eveniment au participat circa 600 de elevi, 50 de profesori și 80 de părinți. Activitățile au avut loc în 20 de licee și gimnazii din raioanele Fălești, Florești, Căușeni, Strășeni, Orhei, Criuleni, Leova, Drochia, Râbnița și municipiul Chișinău.

Săptămâna Educației Media  este parte a proiectului „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova", implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.