Eşti aici

CJI a elaborat manualul „Educație pentru media”, treapta gimnazială. Elevi din alte 14 școli vor învăța să distingă informațiile adevărate de cele false

15 Octombrie 2018
1774 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă promovarea educației media în instituțiile de învățământ. Recent, CJI a scos de sub tipar cel de-al doilea manual „Educație pentru media”, de această dată pentru treapta gimnazială. Manualul a fost elaborat de expertele Loretta Handrabura și Natalia Grîu, fiind o continuitate a eforturilor depuse de CJI pentru cultivarea spiritului critic al elevilor, astfel încât adolescenții să devină consumatori media conștienți și responsabili.

Manualul, destinat profesorilor și elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, va contribui la formarea culturii media a tinerilor. În acest sens, cartea oferă  instrumentele necesare care îi vor ajuta să discearnă între adevăr și fals, între informare și dezinformare, să-și dezvolte capacitățile de analiză și de sinteză. Totodată, manualul îi încurajează pe elevi să utilizeze noile tehnologii în scopul dezvoltării lor personale și profesionale.
 
Începând cu anul de studii 2018 - 2019 disciplina opțională „Educație pentru media”, treapta gimnazială, este studiată în 14 școli din 10 raioane ale Republicii Moldova și în municipiul Chișinău. Cursul este predat de către 18 profesori, iar alți doi profesori îl predau la orele de dirigenție.

CJI a pregătit cadrele didactice de la treapta gimnazială în cadrul a două instruiri, desfășurate în luna august, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID Moldova şi implementat de Internews în Moldova. Seturile de manuale pentru fiecare clasă sunt oferite cu titlu gratuit profesorilor care au urmat programele de instruire ale CJI.

Manualul „Educație pentru media”, treapta gimnazială, a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de CJI cu susținerea DW Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.

CJI a lansat cursul „Educație pentru media”, treapta primară, în anul precedent de studii,  la acea etapă fiind implicați 26 de învățători din 25 de școli. În anul de  studii  2018 - 2019, peste 1500 de elevi de la treapta primară și gimnazială studiază educația pentru media la orele opționale sau la cele de dirigenție.