Perioada de monitorizare (aprilie – iunie 2018) a cuprins și campania electorală pentru alegerile locale noi, fapt care a contribuit la intensificarea utilizării tehnicilor de manipulare de toate cele 12 instituțiile monitorizate (portaluri de știri și posturi TV). Instituțiile media au admis încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului, iar principala problemă semnalată în raport este folosirea în știri a amestecului faptelor cu opiniile, urmată de tehnici precum: generalizarea şi lipsa dreptului la replică.
În raport se analizează felul în care fost reflectate câteva evenimente de interes public major: condamnarea lui Chiril Lucinschi în prima instanță de judecată, manifestațiile de 1 și 9 mai, marșul „Fără Frică”, turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al Chișinăului și protestul din 24 iunie împotriva invalidării mandatului de primar a lui Andrei Năstase.
Conferinţa de presă va avea loc la Agenţia de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.
Vă rugăm să confirmați participarea dvs. la adresa electronică: czavatin@ijc.md sau la numărul de telefon: 022 213 652. Persoana de contact: Cristina Zavatin, coordonatoare de programe, Departamentul Media Azi și Cercetare, CJI.
________________________
Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.