Eşti aici

CJI invită jurnaliștii să participe la un nou proiect pentru a promova dialogul mediatic pe ambele maluri ale Nistrului

17 Mai 2021
1865 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliști/e de pe cele două maluri ale Nistrului să participe la instruirea „Jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului creează conținut multimedia”. Evenimentul va avea loc în format online în perioada 9-11 iunie 2021.

Instruirea este parte a proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”, care are scopul de a fortifica relațiile de colaborare între instituțiile media de pe malurile drept și stâng ale Nistrului, prin sporirea încrederii între jurnaliști, creșterea nivelului profesional în domeniul digital storytelling, încurajarea dezvoltării producțiilor multimedia pe subiecte de interes public.

Instruirea va fi susținută de două jurnaliste cu vastă experiență în domeniu:

Gulim Amirkhanova - jurnalistă de televiziune şi redactoră, autoare a programelor de instruire în domeniul jurnalismului TV şi online din Kazahstan. Este manageră regională Internews și expertă în domeniul noilor media. A fost redactoră-șefă a proiectului Три точки. Знай, что смотришь, a participat la crearea şi dezvoltarea revistei online Novîi reporter, a coordonat proiectul „Dezvoltarea noilor media în Asia Centrală”, Internews Network.

Ana Gherciu - jurnalistă și redactoră-șefă la Moldova.org. Alături de echipa sa, scrie despre problemele din Moldova prin cuvintele oamenilor simpli și descoperă oameni care merită cunoscuți și ascultați. Este pasionată de storytelling și metode inovative de a comunica cu cititorul.

La instruire vor fi selectați să participe 16 jurnaliști/e, în egală măsură de pe ambele maluri ale Nistrului. Timp de trei zile, aceștia/ea vor avea posibilitatea să învețe cum:

  • să dezvolte conținut multimedia (text, video, audio, fotografii, infografice etc.);
  • să aplice metode inovative în procesul de creare a conținutului multimedia;
  • să-și îmbunătățească abilitățile digitale;
  • să utilizeze diverse platforme online pentru crearea conținutului multimedia;
  • să promoveze conținutul multimedia pe diverse platforme.

În urma instruirii, participanții vor forma echipe mixte din 2-3 persoane. Acestea vor elabora două concepte de subiecte la care vor lucra în comun, pe teme precum educație/învățământ, economie /afaceri, ecologie/mediul înconjurător, corupție, migrație, minorități, sănătate, protecție socială, agricultură, cultură. Conceptele vor fi expediate CJI, care va aprecia cele mai originale idei de materiale și va selecta trei echipe mixte câștigătoare. Fiecare echipă va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 1,500 de euro pentru realizarea a două materiale multimedia care vor fi publicate de instituții de presă de pe ambele maluri ale Nistrului.   

De asemenea, în această perioadă, fiecare echipă va beneficia de consultanță/mentorat online oferit de experta internațională Gulim Amirkhanova și experta locală Ana Gherciu.

Instruirea și mentoratul online, care se vor desfășura în limba rusă, vor constitui o bună oportunitate pentru participanți de a se cunoaște mai bine și de a produce conținut multimedia în echipe formate din jurnaliști de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Doritorii de a participa la prima etapă a proiectului – instruirea din data de 9-11 iunie 2021, se pot înregistra expediind un mesaj de motivare și CV-ul pe adresa: vtataru@ijc.md.

Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 31 mai 2021. Persoana de contact: Victoria Tataru, asistentă de programe CJI. Având în vedere numărul limitat de locuri, vă încurajăm să vă înregistrați din timp la instruire.

În procesul de selecție, CJI nu discriminează direct sau indirect candidatul/candidata pe criterii de sex, vârstă, apartenență națională, rasă, etnie, religie, viziuni politice, orientare sexuală, origine/statut social, etc. Se va ține cont doar de competențele profesionale ale candidaților. CJI oferă șanse egale tuturor, dosarele fiind analizate obiectiv și cu asigurarea deplinei confidențialități.

Instruirea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în cadrul proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”.