Eşti aici

CJI a lansat Indicele privind Situația Presei în Moldova: în 2020, starea mass-mediei a fost gravă

15 Februarie 2021
1504 afişări
Situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2020, astfel înregistrându-se aceeași stare a presei pentru al cincilea an consecutiv. Instabilitatea politică și criza economică suprapusă pe criza pandemică s-au răsfrânt direct asupra activității mass-mediei, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2020, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 15 februarie.

Documentul apare pentru al cincilea an consecutiv și oferă un diagnostic presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din mass-media din Republica Moldova. Potrivit studiului, anul trecut starea presei autohtone a înregistrat un anti-record, cei 14 evaluatori oferindu-i cel mai scăzut punctaj de până acum.

Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii nu au beneficiat de securitate deplină. Jurnaliștii s-au ciocnit și în 2020 cu amenințări lansate de politicieni sau funcționari publici, precum și cu limitarea accesului la informație în plină criză pandemică, iar aplicarea ineficientă a legii a încurajat acest fenomen.

Legislația națională de reglementare a activității mass-mediei nu a fost completată cu prevederi necesare domeniului ori ajustat la nevoile sectorului, au precizat experții implicați la evaluarea situației presei. Documentul mai explică de ce modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale, la sfârșitul anului 2020, sunt inoportune, periculoase și contrare standardelor comunitare.

ISPM mai arată felul în care anumite evenimente din domeniul politic, mediul economic și cel profesional au influențat activitatea presei în anul 2020.

Metodologia ISPM cuprinde șapte indicatori relevanți realităților media din Republica Moldova: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor.

Această metodologie permite radiografia presei în ansamblu, dar și a fiecărui aspect separat, precum și determinarea zonelor în care sunt necesare intervenții pe măsură să remedieze condițiile de activitate a mass-mediei, pentru ca aceasta să fie capabilă să-și onoreze angajamentele care-i revin. Realizarea an de an a Indicelui arată evoluția sau, după caz, involuția situației în timp.

Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația.

Acest raport este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.