Eşti aici

CJI propune îmbunătățirea cadrului legal privind transparența proprietății mass-media

15 Septembrie 2014
1425 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a remis vineri, 12 septembrie, în adresa Parlamentului / Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, spre examinare un set de propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege nr. 240 privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului ce ține de asigurarea transparenței proprietății mass-media, adoptat în primă lectură de legislativ pe data de 21 iulie 2014.

Propunerile au fost elaborate în rezultatul consultărilor și discuțiilor care au avut loc în cadrul unei mese rotunde, organizată de CJI, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”. La eveniment au participat experți media, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști din mass-media locală și națională. Recomandările de îmbunătățire vin să aducă claritate în formulări și introduc pentru prima dată o noțiune nouă, cea de ”portal de informații online”.

Participanții au apreciat pozitiv faptul că proiectul de lege privind transparența proprietății mass-media și asigurarea accesului publicului la informația ce ține de proprietarii instituțiilor de media a fost examinat în plenul legislativului în prima ședință, exprimându-și, totodată, intenția de a pregăti și a transmite în adresa Comisiei parlamentare de profil un set de propuneri și recomandări de completare a Codului audiovizualului.

De notat că pe parcursul săptămânii trecute, CJI, împreună cu alte organizații ale societății civile, au lansat o declarație comună, prin care au solicitat Parlamentului să respecte termenul legal (de cel mult 45 de zile între prima și a doua lectură) cu privire la pregătirea și dezbaterea în lectura a doua a Proiectului legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Moldovei, privind transparența proprietății mass-media.

Prin acțiunile menționate, reprezentanții societății civile au cerut forului legislativ să-și onoreze obligațiile legale și angajamentele asumate respectând termenul prevăzut de legislația în vigoare și principiul armonizării legislației naționale conform actelor normative ale Uniunii Europene.

Sursa foto: http://uniuneajurnalistilor.md