Jurnaliştii din această regiune, beneficiari ai programului de stagii din cadrul proiectului „Promovarea drepturilor minorităților şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media”, le-au recomandat colegilor lor să participe în acest gen de activități pentru a face cunoştinţă cu jurnalişti din alte redacţii, cu specificul a diverse mass-media de la Chişinău şi pentru a face schimb de noi tehnici privind redactarea materialelor jurnalistice.
Programele de instruire axate pe reflectarea corectă a subiectelor despre minorități și grupuri vulnerabile a fost o altă componentă a proiectului, considerată foarte utilă de către participanți. Datorită acestor instruiri, jurnaliștii au avut posibilitatea să abordeze această tematică într-un mod profesionist, aducând în vizor probleme sau aspecte mai puțin cunoscute ce țin de grupurile minoritare sau social-vulnerabile.
Maria Parfionova, directoarea postului Radio Găgăuzia, a ţinut să menţioneze că pregătirea profesională este extrem de importantă pentru un jurnalist şi a apreciat efortul constant depus de către CJI în susținerea mass-media, inclusiv cea din regiunea UTA Gagauz-Yeri.
Pe lângă aceste activități, M. Parfionova a mai amintit și despre programele de mentorat pentru jurnaliştii de la Compania Publică Teleradio-Gagauzia din Comrat desfășurate de CJI timp de câțiva ani (2007-2011), care s-au dovedit a fi foarte utile și eficiente.
CJI va continua şi în anii viitori colaborarea cu jurnaliştii din UTA Gagauz-Yeri, încurajându-i să practice meseria în corespundere cu standardele eticii profesionale.
Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Promovarea drepturilor minorităților şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media” susţinut financiar de organizaţia Civil Rights Defenders din Suedia.