Eşti aici

Club de presă: ”Clădirile din R. Moldova sunt tabu pentru persoanele cu nevoi speciale”

17 Noiembrie 2016
1461 de afişări
Majoritatea clădirilor din R. Moldova nu sunt dotate în continuare cu rampe de acces, astfel că reprezintă o adevărata provocare pentru părinții cu cărucioare, persoanele în etate sau cele cu dizabilități locomotorii. Mai mult, recent, Inspecția de Stat în Construcții a fost, practic, lipsită de dreptul de a aplica amenzi pentru neconformare. Acestea, dar și alte aspecte ale subiectului au fost dezbătute miercuri, 16 noiembrie, în cadrul unei noi ședințe a Clubului de presă organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite în Moldova (ONU).
Potrivit Olesei Perean, Ofițera natională pentru drepturile omului, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, deși legislația Republicii Moldova la capitolul drepturilor omului corespunde standardelor internaționale, acestea nu sunt respectate întocmai de agenții economici și instituțiile publice.
”În prezent, în Republica Moldova, accesibilitatea fizică a spațiilor, practic, nu este asigurată. Din varii motive, nu există un mecanism viabil de a implementa prevederile din legislație. Se spune că nu avem destule resurse, nu avem oameni calificați care să facă acest lucru. Standardele internaționale spun că dreptul de a fi tratat egal și la egalitatea oportunităților este unul care trebuie executat în mod imediat, nu dacă are sau nu bani statul”, a subliniat Olesea Perean.
În context, șefa Operațiuni PNUD Moldova, Ira Cebotari, a exemplificat că, recent, în Casa ONU a fost instalat un ascensor pentru a facilita accesul în clădire.
“Noi ne-am gândit că, dacă suntem o organizație care promovează drepturile tuturor, trebuie să fim un exemplu în acest sens. Nu a fost ușor, fiind ceva nou chiar și pentru specialiști, și implicând mai multe procedure birocratice. Ne-a luat ceva timp să realizăm acest proiect, ceea ce demonstrează că este posibil. Evident, e nevoie de investiții financiare, dar și de timp”, a comunicat Ira Cebotari.
Șeful adjunct al direcției arhitectură din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Spasov, i-a informat pe jurnaștii prezenți că, în ultima perioadă, au fost efectuate circa 8400 de controale, în urma cărora au fost amendați peste 800 de agenți economici. ”Agenții economici sau instituțiile achită amenda, dar mai departe nimic nu se schimbă, pentru că nimeni nu poate să îi impună agentului economic sau instituției să se conformeze”.
Irina Revin, de la Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova, le-a sugerat autorităților înăsprirea amenzilor. 
Șeful de direcție în cadrul Inspecției de Stat în Construcții, Anton Barbulat, prezent și el la eveniment, le-a spus participanților la club că, recent, a fost aprobată o lege cu privire la activitatea întreprinzătorilor care nu le mai permite inspectorilor să se deplaseze la instituțiile publice pentru verificări inopinate.
”Potrivit noilor prevederi, noi trebuie să planificăm controlul pentru anul viitor, ceea ce este imposibil de realizat, pentru că, anual, în construcții se află peste 15 mii de obiective în fază de execuție. Suntem 64 de inspectori pe toată republica, astfel că în continuare nu vom putea realiza nici ceea ce făceam până în prezent – dacă înainte ne deplasam și verificam o clădire, acum nu pot merge pentru că dacă merg și intru la agentul economic să efectuez controlul, pot să fiu amendat cu circa 7500 de lei”, susține Anton Barbulat.
Soluția, potrivit acestuia, ar fi ca înainte de eliberarea autorizației de construcție de către administrația publică locală, la un control general să participe reprezentanți ai societății civile. Iar dacă se constată că nu este prevăzută calea de acces – autorizația de construcție să nu fie eliberată.
  
Clubul de presă s-a desfășurat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.
_______________
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.