Evenimentul i-a avut în calitate de invitați pe Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU/reprezentantă rezidentă a PNUD în R. Moldova, Ian McFarlane, Reprezentant UNFPA în R. Moldova, Valentin Croitoru, șef Direcție monitorizare și evaluare a Cancelariei de Stat și Irina Străjescu, director comunicare și brand manager Moldcell. Ședința Clubului de Presă a fost moderată de Diana Răileanu, jurnalistă la Radio Europa Liberă.
Discuția a fost lansată în contextul adoptării de către Organizația Națiunilor Unite a Agendei 2030, care stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile. Printre cele 17 obiective se regăsesc: promovarea bunăstării pentru toţi la toate vârstele, asigurarea educaţiei incluzive şi echitabile de calitate, crearea infrastructurii rezistente, realizarea egalităţii de gen etc.
Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU/reprezentantă rezidentă a PNUD în R. Moldova, s-a referit la progresele înregistrate de țara noastră în combaterea sărăciei extreme și reducerea semnificativă a mortalității la naștere. “Realizările au fost posibile datorită creșterii economice relativ înalte în ultimii ani în țară, însă acum, conform prognozelor Băncii Mondiale, se așteaptă o recesiune economică, în același timp, remitențele se reduc și în această situație, dacă nu se întreprind măsuri concrete din partea guvernului, atunci situația generală s-ar putea inversa”, a constatat Dafina Gercheva.
Totodată, R. Moldova rămâne restanțieră la asigurarea egalității de gen și a calității serviciului public. În opinia ei, realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă incluse în Agenda 2030 a ONU ar asigura dezvoltarea țării pe trei dimensiuni noi: guvernarea bună și democratică, pacea și securitatea, drepturile omului pentru toți.
În același context, Ian McFarlane, reprezentant UNFPA în R. Moldova, a atras atenția jurnaliștilor la rolul pe care îl poate avea mass-media în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă - prin oferirea unor informații veridice și corecte. „Obiectivele de dezvoltare depind foarte mult nu doar de stat, dar și de implicarea cetățenilor, a sectorului privat și a mass mediei”, a conchis el. Ian McFarlane a făcut apel către jurnaliști să investigheze problemele cu care se confruntă societatea, să se documenteze și să le facă publice, pentru a putea fi soluționate. Apelul său a fost susținut și de Dafina Gercheva, care a îndemnat reprezentanții presei să fie mult mai activi și mai insistenți în obținerea informației. Ea a adus exemplul recensământului populației, ale cărui rezultate încă nu au fost date publicității, iar presa ar trebui să abordeze acest subiect.
La rândul său, Valentin Croitoru, șef Direcție monitorizare și evaluare a Cancelariei de Stat, a adus la cunoștința celor prezenți că, dacă până în 2009 se punea foarte puțin accentul pe evaluare și monitorizare, deoarece nu exista un mecanism clar pentru aceasta, acum Cancelaria de Stat dispune de instrumente noi și fiecare program de activitate este monitorizat. „Va trebui să evaluăm această strategie și, prin prisma obiectivelor de dezvoltare durabilă incluse în Agenda 2030,vom încadra în strategia de dezvoltare națională obiective noi care pot fi localizate și implementate în R. Moldova”, a afirmat Valentin Croitoru.
Irina Străjescu, director comunicare și brand manager Moldcell, a vorbit despre rolul sectorului privat în dezvoltarea durabilă, prin contribuțiile la buget. Totodată, în opinia ei, este nevoie de crearea unor condiții avantajoase pentru dezvoltarea businessului. “Mediul de afaceri are nevoie de facilități ca să ajute la îmbunătățirea dezvoltării sociale”, a adăugat Irina Străjescu.
Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.
___________________
Clubul de presă a fost lansat de CJI în toamna anului 1995 cu scopul de a oferi jurnaliştilor de la diferite instituţii de presă din Moldova posibilitatea de a se întâlni cu personalităţi din diverse domenii de activitate, în cadrul unor sesiuni de întrebări şi răspunsuri, precum şi pentru o mai bună comunicare între jurnalişti.