Eşti aici

Concluziile participanților la Clubul de presă: „Atacarea în judecată a deciziilor CCA este un precedent periculos în R. Moldova”

05 Iulie 2017
1908 afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI) a organizat marți, 4 iulie, un club de presă cu tema: „O decizie a Curții de Apel Chișinău interzice Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să-și exercite atribuțiile legale”. La eveniment au participat jurnaliști, parlamentari, reprezentanți ai CCA, ai societății civile și juriști.

La Clubul de presă s-a discutat despre o decizie recentă a Curții de Apel Chișinău, care interzice CCA-ului monitorizarea postului de televiziune „NTV Moldova”. Cazul a ajuns în instanță după ce CCA a dispus efectuarea unei monitorizări generale a postului de televiziune „NTV Moldova”, pentru o perioadă de 7 zile, iar decizia autorității de reglementare în audiovizual a fost contestată de către radiodifuzor în instanță.

Participanții au calificat acest caz drept „precedent periculos”. Membra CCA, Cristina Duca, a atras atenția că este vorba despre „îngrădirea atribuțiilor” CCA, deoarece monitorizarea  posturilor tv constituie una din funcțiile de bază ale CCA.  Și membrii Comisiei Parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au rămas nedumeriți de decizia Curții de Apel. Prezent la ședința clubului, Sergiu Cornețchi, consultant principal al comisiei, a precizat că acest precedent a fost posibil și datorită lacunelor existente în prevederile Codului audiovizualului în vigoare, care „trebuie să fie modificat cât de curând”.

Experta în legislația media, Tatiana Puiu, a subliniat că decizia CCA încadrează de fapt două decizii, ceea ce a și făcut posibilă atacarea acesteia în instanța de judecată. „Consider că trebuiau să fie adoptate două decizii separate: una de exercitare a atribuțiilor și cealaltă de sancționare”, a afirmat Tatiana Puiu. În replică, jurista CCA, Victoria Son, a menționat că decizia a fost luată în conformitate cu legislația și nu există deficiențe în argumentare.

Reprezentanții mass-media și ai societății civile au recomandat ca pe viitor CCA   să-și formuleze deciziile cu mai multă exactitate, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a accentuat că, în cazul în care un radiodifuzor vine la CCA pentru a obține o licență de emisie, el își asumă și anumite responsabilități. „În condițiile în care instanța zice că CCA-ul nu mai poate monitoriza, asta ar însemna că își obține licența și face ceea ce vrea, nu mai este controlat. Or rolul CCA-ului este să fie garantul interesului public, să monitorizeze, să controleze și să sancționeze atunci când este cazul”,  a adăugat Nadine Gogu.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, monitorizarea unui post de televiziune este una dintre principalele atribuții ale CCA, doar că în acest caz direcția juridică „probabil nu și-a făcut bine treaba”. Totodată, el a întrebat-o pe membra CCA, Cristina Duca, dacă instituția de reglementare în audiovizual, urmare a acestui caz, s-a adresat parlamentului. „Din punctul meu de vedere, situația aceasta ar fi trebuit să vă determine să fiți mult mai atenți la calitatea argumentării juridice a deciziilor pe care le adoptați, iar dacă este nevoie de modificarea legislației s-o cereți parlamentului”, a afirmat Petru Macovei. Cristina Duca a răspuns că membrii CCA nu s-au adresat parlamentului și, potrivit ei, CCA și-a argumentat suficient de bine decizia.

Prezent la eveniment, deputatul Lilian Carp a constatat:  „CCA nu face decât să „emită decizii  care ușor pot fi atacate, iar în continuare și alte televiziuni vor face același lucru, pentru a nu fi monitorizate”. Membra CCA, Cristina Duca,  nu a fost de acord cu acuzațiile deputatului, afirmând că aceasta este opinia lui personală.

_____________

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360. 
 
Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparțin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.